Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli ptačí chřipce dostala společnost Perena pokutu. Porušila veterinární opatření

Státní veterinární správa (SVS) uložila chovateli drůbeže Perena pokutu 130 tisíc korun za porušení mimořádných veterinárních opatření. Společnost také přijde o část náhrad od státu. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Ve 12 chovech firmy se objevila ptačí chřipka.

Jednatelka firmy Perena Lenka Lešová na dotaz situaci nekomentovala. Uvedla, že je nyní na dovolené a vyjádření bude moci poskytnout za dva týdny. Perena má sídlo v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku a v jejích chovech bylo vybito téměř 100 tisíc kusů kachen.

Veterinární správa letos zaznamenala zhruba 40 ohnisek ptačí chřipky. Nemoc není nebezpečná pro člověka, nakažené chovy se vybíjejí. Choroba silně zasáhla chovy kachen firmy Perena, veterináři proto zjišťovali, zda společnost neporušila biologickou bezpečnost. Ve správním řízení firmě hrozila dvoumilionová pokuta.

„Zároveň budou chovateli kráceny kompenzace spojené s likvidací některých ohnisek ptačí chřipky vyplácené ministerstvem zemědělství," řekl Petr Majer z SVS. V České republice se letos utratilo zhruba čtvrt milionu ptáků, ministerstvo zemědělství proto zvýšilo rozpočet na kompenzace chovatelům za nebezpečné choroby ze 60 na 130 milionů korun.

Dušení ptactva oxidem je projev krutosti, tvrdí spolek. Likviduje se tak drůbež s ptačí chřipkou

Krajská veterinární správa a hasiči Královéhradeckého kraje od začátku týdne likvidují chovy zasažené ptačí chřipkou. Jde o soukromé chovy v Dobřenicích a v Novém Bydžově - Zábědově a Chudonicích. Celkem jde o 55 tisíc ptáků. Likvidace probíhá...

Ptačí chřipka se v Česku objevila po necelém roce letos ve druhé polovině ledna u uhynulých labutí na Písecku. Postupně se rozšířila do chovů ve většině krajů. Stát v polovině února začal zavádět omezení pro chovatele drůbeže, která pak postupně rušil. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné dva, nakažená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje i lehčí forma, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky PERENA, Chlumec nad Cidlinou, ptačí, chřipka, veterinární, správa, SVS, pokuta, porušení, opatření, ptačí chřipka, Státní veterinární správa České republiky, Český rozhlas, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko, Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli ptačí chřipce dostala společnost Perena pokutu. Porušila veterinární opatření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.