Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zloděj se vkradl do rodinného domu. S nožem v ruce ohrožoval spícího muže a jeho rodinu

Můj dům, můj hrad. To o víkendu neplatilo pro třiatřicetiletého muže, kterého během spánku přepadl o deset let mladší zloděj s nožem v ruce. Do konfliktu se připletla i jeho sestra a následně matka. Ozbrojené přepadení se stalo v Podhorním Újezdu na Jičínsku.

„Poté, co se dostal do domu začal s nožem v ruce ohrožovat spícího muže v prvním patře. Vyžadoval po něm peníze,“ potvrdila mluvčí policie Eliška Majerová. To vzbudilo sestru napadeného, která rozsvítila a šla se podívat co se děje. Mladík následně začal vyhrožovat i jí. V tu chvíli se strhla potyčka mezi oběma muži. Toho sestra napadeného využila a zavolala policii.  

„Majiteli domu se následně podařilo zahnat agresora do přízemí domu, kde ohrožoval také matku obou sourozenců,“ doplňuje mluvčí. V tu chvíli už v ruce držel dva nože. Zarážející je, že až do příjezdu policistů stále vyžadoval peníze. Jako první na místo dorazila hlídka z Hořic, které se ho podařilo dopadnout a zadržet. 

Jelikož se při útěku snažil zbavit důkazů, na místo dorazil i služební pes Voxem. Doslova za pár minut našel potřebné důkazy. Agresor se pokusil zbavit například kuchyňského nože, které odhodil do trávy kousek od domu.  

Ještě v ten den ho policie obvinila z přečinů porušování domovní svobody a zvlášť závažného zločinu loupež. „Okresní soud v Jičíně akceptoval návrh na vzetí do vazby. Následně byl obviněný eskortován do vazební věznice, kde si počká na verdikt soudu,“ doplnila mluvčí. Za mřížemi může skončit až na deset let.  

Za stejné chování v minulosti byl pachatel v podmínce. Tu mu udělil Okresní soud v Hradci Králové teprve letos. 

Utíkej, schovej se, bojuj 

Při podobných situacích policie doporučuje osvědčený postup „Utíkej, schovej se, bojuj“. Jde o tři pravidla, podle kterých by se měli napadení řídit při ozbrojených útocích. Tento systém byl vyvinut především pro velké události jako je například střelba ve škole nebo nemocničních zařízení. Do jisté míry jde ale aplikovat i na situaci, která nastala o víkendu na Jičínsku.  

Napadený by se měl nejdříve pokusit utéct. Podstatné je místo opustit co nejrychleji a s útěkem pomoct i ostatním. Kromě telefonu je třeba nechat osobní věci na místě. Právě mobil je třeba použít ve chvíli, kdy se podaří najít bezpečný úkryt.  

Pokud je nemožné (nebo příliš nebezpečné) utéct, je třeba se schovat. Zamknout a zablokovat dveře, schovat se za pevné předměty a přepnout svůj telefon do tichého režimu. Nejdůležitějším bodem je zůstat potichu. Linku 158 voláte z místa jen ve chvíli, kdy to situace dovolí. Operátorovi poskytujeme jen nejdůležitější informace: kde a co se děje.  

Pokud nejde utéct ani se schovat, přichází na řadu poslední bod – boj. Do boje s útočníkem se napadený pouští jen ve chvíli, kdy nemá žádnou jinou alternativu. Je třeba jednat rychle, agresivně a extrémně násilně. Jako zbraň je možné použít jakýkoli předmět, který může způsobit zranění. Pokud je to možné, je vždy lepší zaútočit ve více lidech.  

„Pokud na místo dorazí bezpečnostní složky, zůstaňte v klidu a poslouchejte jejich instrukce,“ upozorňuje major Ondřej Penc. V tu chvíli je třeba držet ruce, tak aby na ně zasahující policisté viděli. Je třeba zachovat klid, nekřičet, nedělat prudké pohyby. Po příjezdu na místo je primárním úkolem policie zneškodnit útočníka. Pomoc raněným je v tuto chvíli až na druhém místě.  

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky přepadení, dům, Jičínsko, vyhrožování, nůž, napadení, loupež, krádež, policie, zatčení, pes, krimi, okres Jičín, Podhorní Újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj se vkradl do rodinného domu. S nožem v ruce ohrožoval spícího muže a jeho rodinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.