Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní expozice hradeckého muzea bude hotová v říjnu. Nyní se pracuje na zavěšení zvonu

Dnes jsme dostali jedinečnou příležitost. Nahlédli jsme do nové expozice Muzea východních Čech v Hradci Králové. Ta bude mapovat historii krajské metropole. Součástí bude i dřevěná zvonice s původním zvonem. Jeho umístění bude jednou z nejtěžších věcí.

Muzeum východních Čech dokončuje svoji novou stálou expozici, která se bude nacházet v celkem čtyřech sálech. Dva sály budou v druhém, dva ve třetím patře. Na návštěvníky bude od října čekat interaktivní výstava s názvem Cesty města. V ní se dozví informace od úplného začátku krajské metropole až po současnost.  

Muzeum původně počítalo s tím, že expozici zprovozní ještě během letních prázdnin. „Termín 1. září bohužel nestihneme, nastalo hned několik dodavatelských problémů. Šlo především o dodání některých vitrín. V České republice jsou pouze dva dodavatelé. Bohužel jim vypadl dovoz součástek ze zahraničí,“ přiznal dnes ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich. V současné době se počítá s uvedením do provozu během listopadu.  

Z fotografií je patrné, že jsou připravené hrubé stavby středověkého města, vojenské pevnosti, podloubí i pevnosti z přelomu 19. a 20. století. Usazen je i velký model vyobrazující středověký Hradec Králové, který byl součástí předchozí expozice. Stále však zůstává celá řada práce na osazení vitrín, instalaci osvětlení a interaktivních prvků.  

„Zkondenzovat mnoho set let dějin krajského města do takto relativně malého prostoru tak, aby vznikl srozumitelný a napínavý příběh, není vůbec jednoduché,“ dodává ředitel muzea.  

Hlavním exponátem bude původní zvon  

Právě dnes se měl před zraky novinářů usazovat do dřevěné zvonice původní zvon. Jde o největší a nejtěžší zvon, který se z historického Hradce Králové podařilo zachovat. Návštěvníci ho uvidí v původní podobě i s poškozením.  

K samotnému umístění nakonec nedošlo. Při kontrole dřevěné zvonice se přišlo na to, že je jeden z trámů usazený křivě. Dalším problémem je jeho váha. Při usazování je třeba počítat nosnost podlahy, aby nedošlo k její zřícení.  

„Nový termín nedokážeme v tuhle chvíli říct. Může to být týden, může to být v rámci hodin. Tohle nechceme slibovat,“ řekl k náhradnímu termínu vedoucí návštěvnického oddělení Muzea východních Čech Stanislav Hrbatý

Muzeum si na sebe se zvonem upletlo bič. Místnost je totiž natolik malá, že se do ní nevejde žádné zvedací zařízení. A zvon je natolik těžký, že není v lidských silách ho tam dostat ručně. První polovinu cesty vzhůru bude putovat na paletách, které se budou zvedat paletovým vozíkem. Následně na řadu přijdou kladky a výztuže.  

Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995. 

Expozice bude rozdělena do tří okruhů  

První má název Cesta k městu českých královen a bude zaměřená na období 13. – 16. století.  Návštěvník se v ní dozví o významu Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst. Centrálním exponátem bude třetí model města představující středověký Hradec Králové.  

Druhá část expozice nazvaná Cesta k pevnosti přiblíží život královéhradeckých obyvatel v období bastionové vojenské pevnosti až do války z roku 1866, která představuje pomyslnou tečku za pevnostním obdobím. 

Třetí část expozice s názvem K Salonu republiky přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století do poloviny 40. let 20. století, kdy město dosáhlo dnešních kontur. 

Zaplatilo město, kraj i Evropská unie  

Po finanční stránce jde o společné dílo Hradce Králové, Královéhradeckého kraje, Evropské unie a také Muzea východních Čech. Část peněz šla přímo z pokladen institucí, další se podařila získat z různých dotačních titulů.  

Například Hradec Králové dal z vlastního rozpočtu 14 milionů korun. Dalších sedm milionů přidala příspěvková organizace Královéhradeckého kraje. Zbytek byl zaplacen z několika dotací. 14 milionů se podařilo ukrojit z dotace Hradecko-pardubické aglomerace. Dalších 13 milionů korun šlo z Evropské unie. Celkově se náklady pohybují na hranici kolem 40 milionů korun.  

Samotné muzeum pak poskytlo výplň expozice. „To znamená, že je autorem ideové studie i následné projektové dokumentace expozice, dále je zpracovatelem ideového obsahu jednotlivých sálů, tzn. scénografie výstavních prvků a staveb. Muzeum je také autorem kompletní obsahové náplně jednotlivých částí expozice,“ řekl dnes ředitel muzea.  

První návštěvníci by si fyzickou část expozice mohli prohlédnout na konci října roku 2021. První školní skupiny budou mít k digitální části expozice přístup o rok později. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Muzeum východních Čech, Hradec Králové, expozice, patro, nové, historie, firma, náklady, radnice, výstava, kultura, muzeum, pevnost, Evropská unie, dotace, Cesty města, Petr Grulich, Jan Kotěra, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní expozice hradeckého muzea bude hotová v říjnu. Nyní se pracuje na zavěšení zvonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.