Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dejte si pozor na neznámá telefonní čísla. Český telekomunikační úřad varuje před podvodníky

Poslední dobou se objevuje čím dál víc podvodných volání ze zahraničí. Varuje před tím Český telekomunikační úřad. Svoji oběť podvodníci krátce prozvoní a pak čekají na to, jak dotyčný zareaguje. Když zavolá zpátky, je mu účtována vysoká částka za hovor. Může jít i o desítky korun za minutu. A to i přesto, že vám na druhé straně hovor nikdy nikdo nezvedne. Útočníci profitují z propojovacích poplatků.

Nejčastěji se jedná o vyzvánění z čísel, která začínají předvolbou +94 patřící Srí Lance.  Tento způsob útoku se nazývá wangiri a nejúčinnější obranou před ním, je prevence. Český telekomunikační úřad proto doporučuje, aby byli uživatelé telefonních služeb obezřetní, pozorní a na takováto volání z neznámých zahraničních číslech nereagovali.

"V opačném případě hrozí, že budou nuceni zvýšenou cenu tohoto volání uhradit, přičemž s ohledem na skutečnost, že hovor uskuteční ze své vůle, nelze příliš spoléhat na úspěch v případném reklamačním řízení," upozorňuje úřad. Šance na odhalení identity útočníka je minimální. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Evgeny Ignatik

Štítky telefon, hovor, podvodník, zahraničí, Český telekomunikační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejte si pozor na neznámá telefonní čísla. Český telekomunikační úřad varuje před podvodníky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.