Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památník obětem hor v Krkonoších prochází rekonstrukcí. Hotovo bude ještě letos

Správa Krkonošského národního parku se pustila do oprav Památníku obětem hor v Krkonoších. V takto drsných klimatických podmínkách se jedná o jedinou kamennou stavbu v České republice. Oprava se týká především střechy. Hotovo by mělo být na podzim letošního roku.

„Do objektu zatékalo a nebylo již nadále možné jej nechat přístupný veřejnosti. Střešní konstrukce byla z betonu a v důsledku koroze výztuže betonové střechy je nutné starou konstrukci zbourat a zhotovit střechu novou,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Během rekonstrukce bude památník uzavřený a turisté se do něho nepodívají. Cenu správa parku zatím nezná. Stanovena bude až podle toho, jak bude rekonstrukce náročná. 

Památník obětem hor se nachází v nadmořské výšce 1 509 metrů nad mořem. Od roku 1957 kaple slouží jako pietní místo k uctění obětí, které zemřely v Krkonoších. Nachází se v Modrém dole mezi Luční a Studniční horou. 

Původní kaple byla postavena už na přelomu 18. a 19. stolení na počest Václava Rennera. Ten v roce 1978 zemřel při svážení dřeva z Lahrovy Boudy. Roku 1856 zde málem zmrzla Monika Rennerová, kterou naštěstí stačil zachránit její syn. Nedaleký Rennerův kříž označuje místo, kde zemřel její otec Jakob Renner, když zabloudil ve sněhové bouři v pravé poledne 11. dubna 1868.

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky Památník obětem hor, oprava, rekonstrukce, KRNAP, správa, Krkonoše, park, střecha, uzavřeno, stavba, historie, pietní, místo, Krkonošský národní park, Česko, Správa Krkonošského národního parku, Modrý důl, Luční, Studniční hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník obětem hor v Krkonoších prochází rekonstrukcí. Hotovo bude ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.