Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letošní sezóna ve Špindlerově Mlýně je slabší. Navzdory návratu zahraničních rekreantů

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je letní sezona zatím slabší než ta minulá. Je znát, že se může cestovat, Češi opět tráví dovolenou více v zahraničí, zatímco zahraniční rekreanti nepřijeli do Krkonoš v takovém počtu jako před pandemií. Loňskou letní sezonu, tedy červenec a srpen, hoteliéři v Krkonoších hodnotili jako výbornou. Lidé kvůli riziku koronaviru trávili dovolenou častěji v ČR.

"Loňský rok byl naprosto famózní. Mysleli jsme, že situace by se mohla opakovat. Letos v červenci jde meziročně o zhruba dvacetitiprocentní pokles, tedy co se týče tržeb, obsazenosti hotelů a podobně. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, vrchol sezony se teprve očekává," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Na rozdíl od loňských letních prázdnin, kdy zájem o Krkonoše začal výrazněji stoupat již od začátku července, je letos nástup rekreantů opožděný. Ze zahraničních hostů převažují Poláci a Němci. "Propad zahraniční klientely oproti době před pandemií je citelný, dříve se lámal s Čechy na polovině, teď tvoří cizinci asi 20 procent klientů. Češi jejich výpadek na rozdíl od předchozích letních prázdnin nenahradili. Navíc rozjezd současné letní sezony byl velmi pomalý," řekl Jandura. Podle něj se do toho promítla nejistota kolem rozvolňování koronavirových opatření.

V současnosti jsou ubytovací kapacity ve Špindlerově Mlýně zaplněné asi ze 60 až 70 procent, podobné je to s obsazeností hotelů a penzionů v srpnu. "Ubytování ve Špindlu lze stále sehnat ve všech kategoriích," dodal.

Letní sezona přinesla v souvislosti s dopady koronakrize některá specifika. Rekreanti ve středisku například méně utrácejí. "Neutrácejí tolik jako loni, kdy lidé, kteří sem přijeli, měli našetřeno na dovolenou u moře, nakonec nemohli nikam, a tak to utratili tady. Na lidech je vidět, že více šetří a čekají co přinese podzim, zima," doplnil Jandura.

Podle něj některé restaurace oproti loňsku podražily. "Ceny za ubytování se ale ve Špindlu v porovnání s loňskem drží zhruba na stejné úrovni," řekl Jandura.

Hoteliéři ve Špindlerově Mlýně i přes nižší zájem stále doufají, že by letní sezona mohla alespoň zmírnit propad v zimních tržbách krkonošských atrakcí a hotelů kvůli pandemii. "Není to ideální, díry v tržbách ze zimy to nezašije, ale na druhou stranu jsme rádi, že můžeme podnikat, mít otevřeno, že lidé přijeli," dodal.

I celková návštěvnost Krkonošského národního parku (KRNAP) o letních prázdninách dohání klidnější jarní měsíce. Krkonoše například během prodlouženého víkendu na začátku července zaznamenaly enormní návštěvnost. Na některých místech byla dokonce nejvyšší od roku 2012, kdy byla zprovozněna sčítací zařízení. K turisty nejvyhledávanějším místům patří nadále Pramen Labe nebo Sněžka. Správci KRNAP proto před letní sezonou opět rozmístili v Obřím sedle a na vrcholu Sněžky sítě oddělující návštěvnický prostor od míst, kam turisté nesmí. Národní park na Sněžce také posílil strážní službu.

Ze stejného důvodu polský krkonošský národní park také zjednosměrnil chodník na červeně značené turistické trase od Slezského domu na Sněžku. Po dobu letních prázdnin tento chodník slouží pouze k výstupu na Sněžku. K sestupu ve směru ke Slezskému domu turisté musí zvolit žlutě značenou Jubilejní cestu severním úbočím Sněžky.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, rekreace, turistika, hotely, Krkonoše, turisté, ubytování, Špindlerův Mlýn, statistika, porovnání, léto, sezona, prázdniny, pandemie, Sněžka, Česko, Krkonošský národní park, koronavirová krize, Slezský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní sezóna ve Špindlerově Mlýně je slabší. Navzdory návratu zahraničních rekreantů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.