Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Americký voják opět v akci. Po internetu okradl ženu o téměř 400 tisíc korun

O takzvaném americkém vojákovi z internetu Hradecká Drbna psala několikrát. Jde o způsob podvodu, který používají lidé na sociálních sítích. A opět zafungoval. Devětapadesátiletá žena z Jičínska přišla o 370 tisíc korun.

Žena se s údajným „americkým vojákem“ seznámila v červnu letošního roku. Ve společné konverzaci ji tvrdil, že je na mírové misi v Iráku. „Muž z ní pod záminkou uvolnění z řad armády vylákal 17 020 dolarů. Ty poškozená poslala ve dvou platbách,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná.  

To mu však nestačilo a začal požadovat dalších 18,5 tisíc dolarů. Ty už žena odmítla poslat a vše oznámila na policii. Podvodník se měl dopustit trestného činu podvod. Za ten může skončit až na pět let ve vězení.  

„Americký voják“ je velice častý druh podvodu  

O takzvaném americkém vojákovi psala Hradecká Drbna několikrát. Například na konci června internetový podvodník podvedl hned dvě ženy. Ty do „válečných zóny“ naposílaly celkem 200 tisíc korun. Obě se s ním seznámily na sociálních sítích.  

V prvním případě se podvodník vydával za vojenského lékaře na misi v Afghánistánu. Jelikož se chtěl po službě usadit v České republice, podvedená mu poslala 57 tisíc korun na zařízení potřebných věcí. Když chtěl dalších 16 tisíc, obrátila se na policii.  

Prakticky stejný scénář nastal i u druhé podvedené. Ta mu poslala 130 tisíc korun. To, že se nechala napálit ji došlo až ve chvíli, kdy voják požadoval další peníze. Tentokrát částku kolem 630 tisíc korun.  

ČTĚTE TAKÉ: Údajný americký voják zahrál na city a vylákal z ženy z Hořic přes 350 tisíc

Policisté varují před obdobným seznamováním na internetu. Při on-line komunikaci je nutné být vždy obezřetný. „Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu mohou rychle začít lákat peníze,“ dodala mluvčí.  

Všeobecně na internetu platí základní pravidlo. „Nikdy neposílejme peníze lidem, které osobně neznáme“. Pokud o finanční pomoc poprosí někdo z přátel nebo rodiny, nejdříve si jeho žádost ověřme po telefonu nebo osobně. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto janeb13 | Pixabay

Štítky podvod, americký, voják, Internet, sociální, síť, policie, vyšetřování, peníze, žena, Jičínsko, obezřetnost, Drbna.cz, okres Jičín, Lucie Konečná, Irák, Česko, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislava Blažkova

CO se stalo s mozkem těchto slípek????Opravdu vymyté,retardované občanky Česka-holt lehko nabyté,lehko pozbyté... ženštiny se na ty peníze určitě nenadřely,jinak by si jich vážily...

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 22:58Odpovědět

Americký voják opět v akci. Po internetu okradl ženu o téměř 400 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.