Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kostel sv. Petra a Pavla v Trutnově čeká druhá etapa oprav

Kostel sv. Petra a Pavla v Trutnově bude jako nový. Radnice pokračuje s jeho rekonstrukcí, kterou rozdělila do dvou etap. Dohromady vyjdou na jeden milion korun. Největším problémem bylo odstranění červotočů.

První etapa rekonstrukce byla dokončena ještě v loňském roce. V rámci ní se opravily všechny čtyři oltáře a kazatelna. Včetně sochařských prací stála první polovina 661 tisíc korun. 

Druhá etapa odstartuje letos. Zaměřená bude hlavně na restaurátorské práce. „Chystáme opravu vyřezávaných obrazů křížové cesty a volně umístěných soch. Současně opravíme zádveří u bočních vchodů a ošetříme skříně a komody, které napadl červotoč,“ vysvětluje Vlastimil Grof z rozvoje města. Za letošní práce zaplatí město 450 tisíc korun. Hotovo má být do listopadu. 

Kostel sv. Petra a Pavla byl vystavěn v letech 1897 až 1903 v městské části Poříčí. Projekt kostela vypracoval trutnovský stavitel Vincenc Baier. Stavba stojí na půdorysu 35 x 12 metrů a jeho padesátimetrová věž je zakončena čtyři metry vysokým železným křížem. Má celkem 13 oken s vitrážemi. 

Uvnitř kostela se nachází celkem čtyři oltáře. Ten hlavní zdobí sochy patronů kostela svatého Petra a Pavla. Ty jsou dílem práce tyrolského řezbářského Riffessera. Zajímavostí je, že trutnovský kostel má jeden z největších zvonů v okolí. Váží 1,1 tuny a pochází z roku 1609.

Ohodnoť článek

Foto Miloš Šálek

Štítky kostel, Petr, Pavel, Trutnov, rekonstrukce, restaurování, oprava, etapa, červotoč, kostel sv. Petra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Petra a Pavla v Trutnově čeká druhá etapa oprav  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.