Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zbraňová amnestie skončila. Lidé v kraji odevzdali 233 zbraní, nahlásili i tank a kanón

S koncem července skončila i zbraňová amnestie, během které mohli lidé beztrestně odevzdat zbraně a střelivo bez potřebných dokumentů. Během amnestie se policisté na Hradecku setkali i s řadou kuriozit, lidé přišli nahlásit tank, pevnostní kanón nebo samohybnou houfnici.

Zbraňová amnestie byla součástí novelizace zákona o zbraních a střelivu, která vešla v účinnost na konci ledna. „Ti, kteří doma vlastnili zbraň či střelivo podléhající registraci bez potřebných dokladů, mohli do 31. července využít možnosti zbraňové amnestie a beztrestně je odevzdat na nejbližší útvar Policie České republiky,“ říká policejní mluvčí Magdalena Vlčková.

Vlastník zbraně poté od policie obdržel potvrzení o jejím předání. „Po následné kriminalistické expertíze, kde bylo vyloučeno, že se zbraní nebyl spáchán trestný čin, mohl vlastník požádat o její legalizaci nebo ji ponechat ve vlastnictví státu,“ dodává mluvčí.

Během amnestie se policisté setkali i s řadou kuriozit. Například na Rychnovsku muž policistům přinesl historickou unikátní brokovnici vyrobenou ještě před rokem 1890.

Policisté na Náchodsku zase přijali vojenskou munici v podobě rozbušek, třecího zapalovače, semtexu, permonexu, světlic a střeliva různé ráže. „Policisté nález konzultovali s pyrotechnikem, který ho přijel zajistit a odvezl k odborné likvidaci,“ říká Vlčková.

V rámci amnestie ale lidé hlásili i větší kusy – pevnostní kanón nebo tank. Nefunkční kanón dovezený z Francie nahlásil jeden hradecký klub, který má kanón v objektu v Orlických horách. „Jelikož je kanón umístěn v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě,“ dodává mluvčí. Poloautomatický protitankový kanón je navíc poškozený korozí a ke střelbě už nevratně nepoužitelný.

Tank T34 a samohybnou houfnici SD 100 přišel zase nahlásit muž z Hradecka. Ten oba historické stroje vlastní už od 90. let a má je řádně registrované. „Postupy při znehodnocování se však za posledních třicet let několikrát měnily a majitel se chtěl ujistit, že má vše v pořádku a že i po administrativní stránce obstojí i v dalších letech nebo při případném prodeji,“ vysvětluje Vlčková.

Zbraňová amnestie se v historii České republiky konala již popáté. „Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vybral v našem kraji v rámci letošní zbraňové amnestie celkem 233 kusů zbraní a 4 795 kusů střeliva. Při amnestii v roce 2014 celkem 335 kusů zbraní a 13 218 kusů střeliva a v rámci amnestie v roce 2009 to bylo 583 ks zbraní. V rámci letošní amnestie lidé nejvíce odevzdávali zbraně kategorie B - krátké zbraně, konkrétně samonabíjecí pistole z druhé světové války,“ hodnotí bilanci Daniel Kubín, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky zbraňová amnestie, policie, brokovnice, historie, 19. století, tank, kanón, semtex, amnestie, zbraň, Královéhradecký kraj, Policie České republiky, druhá světová válka, Francie, Česko, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbraňová amnestie skončila. Lidé v kraji odevzdali 233 zbraní, nahlásili i tank a kanón  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.