Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oprava vzácného kostela Všech svatých v Heřmánkovicích je hotová. Nyní se otevře veřejnosti

Kostel Všech svatých v Heřmánkovicích na Náchodsku byl v dezolátním stavu. Na záchranu kostela od stavitele Kryštofa Dientzenhofera padlo 9,2 milionu korun. Poprvé se kostel otevře v úterý 3. srpna v rámci akce Léto otevřených kostelů.

„Kostel je opravený především díky aktivitě a entuziasmu místních lidí, kterým není kulturní dědictví Broumovska lhostejné. Za to jim patří velký dík. To, jak se chováme k historickým památkám, je obrazem současnosti. Proto jsem ráda za každou korunu, kterou se podaří do jejich uchování vložit,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

Kostel zachránila Římskokatolická farnost – děkanství Broumov, která získala peníze od Evropské unie. Za ty bylo zařízeno například odvodnění, oprava trámů a střechy. Právě střecha si zasloužila největší investice. Bylo třeba vyměnit kompletně celou střešní krytinu včetně konstrukce a fresek. Do kostela tudy dlouhodobě zatékalo. V rámci oprav se vyměnila i okna. 

Rekonstrukce kostela v Heřmánkovicích začala v roce 2020. Jde o první kostel, který se podařilo zachránit díky evropským fondům. Patří do skupiny „Broumovských kostelů“ – tedy skupiny barokních kostelů z 18. století od architektů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto schnablova.net

Štítky klášter Všech svatých, Heřmánkovice, Broumovsko, rekonstrukce, ČR, EU, dotace, oprava, střecha, veřejnost, otevření, kostel, svátek Všech svatých, Kryštof Dientzenhofer, okres Náchod, Evropská unie, Klára Dostálová, ANO 2011, Kilián Ignác Dientzenhofer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava vzácného kostela Všech svatých v Heřmánkovicích je hotová. Nyní se otevře veřejnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.