Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozštěp páteře změnil malé Michalce život. Věříme, že jednou protančí střevíce, říkají rodiče

Dvouletá Michalka z Jičína má za sebou daleko víc než většina dospělých lidí. O své zdraví doslova bojuje od samotného začátku. Už čtvrtý den po narození musela podstoupit komplikovanou operaci rozštěpu páteře. Zároveň ji bylo diagnostikováno několik dalších diagnóz. I přesto se s rodiči nevzdává. Jednou protančí střevíce, říkají s nadějí tatínek s maminkou.

Preeklampsie postihuje v průměru cca 4-8% těhotenství, objevuje se v jeho druhé polovině. Vyskytuje se v lehké a těžší formě, u zhoršujících se případů je často nutné těhotenství ukončit, protože hrozí selhání orgánů, hlavně ledvin. O příčinách vzniku preeklampsie se odborníci dohadují a doposud nejsou známy. 

„Kvůli preeklampsii se narodila předčasně ve 33. týdnu s řadou těžkých vrozených vad. Vážila pouhých 1960 gramů. Ze dne na den se nám změnil život. Strach, obavy, bolest, úplná beznaděj, jak na tom malá bude a jak to všechno zvládneme,“ popisuje okamžiky po porodu Michalky její maminka paní Michaela.  

Michalka se ještě nepodívala z porodnice domů a už musela na operační sál. Lékaři ji museli dát do pořádku rozštěpenou páteř. Během operace odborníci uzavřeli otevřené obratle a vrátili míšní kořeny tam, kde mají správě být. I přes rychlý zákrok má Michalka ochrnutá chodila a trpí inkontinencí.  

Kromě nemocné páteře byl Michalce diagnostikován takzvaný hydrocefalem. Jde o nadměrné hromadění mozkomíšního moku v komorách mozkových. Toto onemocnění si nakonec vyžádalo druhou operaci. Během ní byla holčičce zavedená hadička, která odváděla mozkomíšní mok do bříška.  

I tuto operaci Michalka nakonec zvládla. Na nemocničním pokoji s ní mohla být maminka až po 22 dnech od porodu. Domů společně odjeli až po měsíci.  

„Každou chvilku jsme na kontrolách u lékařů, pravidelně dojíždíme na neurologii, neurochirurgii, ortopedii, antropologii, nefrologii a endokrinologii. Michalce byly předepsány dlahy na nohy a vertikalizační stojan. Bohužel se v průběhu růstu přidaly i problémy s kyčlemi, a Michalku tak pravděpodobně čeká další operace,“ pokračovala maminka Michalky. Následně se přidala i celá řada problémů s močovým měchýřem a ledvinami.  

Terapie, rehabilitace a neustálá péče  

I přes všechny zdravotní komplikace Michalka a rodiče stále bojují. Problém je v tom, že většinu potřebných speciálních rehabilitací a hipoterapií nehradí pojišťovny. I proto se rodina spojila s nadací Dobrý anděl, skrze kterou mohou pomoct i ostatní. Případné dobrovolníci se musí registrovat. Po vyplnění přihlašovacích údajů dostanou dárci účet, na který lze poslat peníze. Všechny zaslané peníze nadace přerozdělí do rodin, o kterých si můžete přečíst na jejich webu. 

„Jak jsme Michalce v den jejího narození slíbili, pereme se s osudem a snažíme se jí co nejvíce ulehčit život. Mnohokrát ze srdce všem děkujeme, že nám v tom pomáháte svou podporou,“ řekla maminka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv rodiny

Štítky Michalka, Jičín, rozštěp, páteř, Dobří andělé, pomoc, operace, příběh, boj, chůze, pohyb, ochrnutí, preeklampsie, spina bifida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozštěp páteře změnil malé Michalce život. Věříme, že jednou protančí střevíce, říkají rodiče  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.