Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hmyzí hotely se stávají oblíbeným prvkem v řadě měst. Nejnovější jsou ve Dvoře Králové

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem upravila okolí kolem rybníka v Podharti. Už v minulosti občané upozorňovali na špatný stav hráze a břehů. S opravou těchto míst zde vznikl i hmyzí hotel. Podobný si už v minulosti oblíbila i ostatní města Královéhradeckého kraje.

„Již jsme vyřezali plevelné dřeviny a vedle hráze jsme umístili hmyzí hotel a na dva stromy hmyzí domky,“ řekl Petr Kupský ze společnosti Lesy města Dvůr Králové na Labem, která okolí rybníka spravuje. Tím práce nekončí. Okolí hmyzího hotelu chtějí správci osázet květinami. 

Hmyzí hotely slouží jako domov pro nejrůznější druhy hmyzu, které se nachází v okolí. Nejčastěji je vyhledávají včely. Záměrně se zabydlují v dlouhých, hlubokých skulinách, kde mohou klást vajíčka. Hned za samotářkami se mezi prvními určitě přihrnou škvoři. Ti preferují „pokoje“ ze sena nebo slámy. Následovat je budou slunéčka a další hmyz. 

„Kostru lze vyrobit z čehokoliv. Může být dřevěná, betonová, kovová, zděná. Tvarové i materiálové fantazii se zde meze nekladou. Viděl jsem již krásně zabydlené příbytky vyrobené ze staré pračky i ledničky. Hloubka pro výplň by ale měla být minimálně 15 centimetrů,“ říká včelař Jiří Cafourek

Podle zaměstnanců Lesů města Dvůr Králové nad Labem může hmyzí hotel fungovat i jako výuková a enviromentální pomůcka. Využít ji mohou hlavně děti a učitelé ze základních škol. Podobné hmyzí hotely jsou i v Trutnově. Radnice je nechala naistalovat na přelomu března a dubna. 

Do budoucna chce radnice okolí rybníka v Podharti doplnit například o lavičky. „Začneme také pracovat na informační tabuli, kde se návštěvníci dočtou více o historii místního rybníka,“ řekl Kupský. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky hmyz, včela, hotel, Dvůr Králové, Podharť, novinka, Trutnov, vzdělání, rybní, hráz, Dvůr Králové nad Labem, hmyzí hotel, rybník, Královéhradecký kraj, Labe, Jiří Cafourek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hmyzí hotely se stávají oblíbeným prvkem v řadě měst. Nejnovější jsou ve Dvoře Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.