Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel herec Vladimír Marek. Hrál v loutkohereckém divadle Drak v Hradci Králové

V 69 letech zemřel ve čtvrtek divadelní a filmový herec Vladimír Marek. Herec dlouho bojoval s těžkou nemocí. Vladimír Marek vystudoval DAMU, léta hrál v loutkohereckém divadle Drak v Hradci Králové. Od roku 1991 měl angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, kde hrál třeba v inscenacích Strýček Váňa, Ředitelé, Platonov je darebák.

Často připravoval i vlastní inscenace. V roce 2013 měl premiéru projekt Salome, který s Markem nastudoval režisér Daniel Špinar. Marek v něm přišel s novým pohledem na Salome jako zosobnění ženské smyslnosti, lehkovážnou princeznu, co na přání matky přináší smrt Janu Křtiteli, či zhrzenou milenku. Původně chtěl vyjít z romantického dramatu Oscara Wilda, nakonec si jen půjčil citace, které převedl do veršů. Některé monology proto i zazpíval. Svůj mnohostranný talent uplatnil v činohře, tanci i zpěvu, využil loutky, došlo na parodii i filmové dotáčky.

Ve filmu ho jeho zjev jako by předurčoval spíše pro záporné postavy, takovou byla třeba role mafiánského bosse v Perníkové věži nebo manažer ve Fontáně pre Zuzanu 2. Do jedné z jeho prvních televizních rolí ho obsadila režisérka Jitka Němcová, když v inscenaci Taneční zábava z roku 1990 vyvolala v divácích iluzi skutečného přepadení televize v přímém přenosu. Po běžném ohlášení pořadu Marií Tomsovou vpadl do studia tehdy neznámý herec Marek a hlasatelku si vzal jako rukojmí. Později se sice na obrazovce objevila zpráva o tom, že nejde o skutečné přepadení, to už ale mystifikaci podlehly stovky diváků, kteří volali do televize, co se děje.

Vladimír Marek ztvárnil také množství muzikálových rolí na scénách Divadla Ta Fantastika a Hybernia. Mezi jeho nejvýraznější role patřil Šašek/Vypravěč v Johance z Arku nebo čaroděj Merlin v Excaliburu. Účinkoval i v muzikálech Cabaret nebo Kvaska.

Ohodnoť článek

Štítky Vladimír Marek, Divadlo Drak, Hradec Králové, film, divadlo, úmrtí, Marek, herec, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Divadlo Na zábradlí, Jan Křtitel, Daniela Špinar, Jana z Arku, Jitka Němcová, Marie Blahníková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel herec Vladimír Marek. Hrál v loutkohereckém divadle Drak v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.