Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Osm srážek se zvěří za jeden den. Řidiči v Hradeckém kraji musí být na pozoru

V posledních dnech policie řešila výrazný nárůst nehod, při kterých došlo ke srážce auta se zvěří. Za posledních 24 hodin se v Královéhradeckém kraji stalo osm srážek. Podle statistik je podobných kolizí nejvíce na Náchodsku a Trutnovsku.

„Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech opravdu daří,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná. Zároveň připojila statistiky za čtvrtek 29. července. V ten den došlo v Královéhradeckém kraji celkem k 18 dopravním nehodám. Polovina z nich byla způsobena střetem se zvěří.  

Nejvyšší vyčíslená škoda byla odhadnuta na 100 tisíc korun. „Jedna z nehod se stala nad ránem na Trutnovsku. Řidič vozidla Škoda Rapid srazil srnu, která do silnice vběhla z levého příkopu. Škoda se vyšplhala na 25 tisíc korun,“ řekla mluvčí.  

Strhnout volant může stát řidiče život 

Pokud vběhne zvíře přímo před auto, v žádném případě se mu není dobré vyhýbat. Správným postupem je pouze pevně chytnout volant a šlápnout na brzdu. 

„Pokud se budete snažit zvířeti vyhnout, může to dopadnout mnohem hůř. Auto se může dostat do smyku, vyjet ze silnice a vrazit do nějaké horší překážky, než je zvíře. Například do stromu. Jakýkoliv jiný, než čelní náraz je mnohem nebezpečnější,“ dodává mluvčí policie. 

Kde hrozí největší riziko srážky nejde s jistotou říct. Všeobecně se tvrdí, že největší pravděpodobnost je ráno a v podvečer. V těchto denních dobách jsou zvířata daleko aktivnější. Velice často je také oslní světlo projíždějícího auta. Například kanci se tak leknou a zůstanou stát uprostřed silnice. 

„Pokud si zvířete všimnete včas, je dobré ztlumit světla a ono uteče, ale většinou bývá na takový manévr příliš pozdě,“ dodává Konečná. 

Co se týče ročního období, tak statisticky nejnebezpečnějšími měsíci jsou říjen a duben. Na podzim je to kvůli zvýšené migraci zvěře a na jaře dochází k nehodám zvláště kvůli změně času. Nebezpečné jsou i zimní měsíce, kdy je krátký den a tím pádem málo světla a zvířata si také s oblibou pochutnávají na posypové soli. 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky srna, zvěř, srážka, nehoda, Královéhradecký, kraj, Trutnovsko, Náchodsko, doprava, silnice, auto, řidič, Královéhradecký kraj, policie, havárie, okres Trutnov, okres Náchod, Lucie Konečná, Škoda Rapid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alena Budíková

Dobrý den, nedávno jsem řešil tento problém, kdy jsem zmatkoval a samozřejmě mě neminula srážka se zvěří – naštěstí to odnesly "jen" plechy. Nevěděl jsem úplně, co dělat, nikdy jsem se do podobné situace nedostal, nicméně jsem zavolal policii.. Jak to bývá, když opadne stres, člověk je schopný více vnímat, tak jsem ještě doma projížděl různé stránky o značení atp., protože mi přijde, že jich je poměrně málo. Jezdím v těchto oblastech (lesy) se zvýšenou opatrností, ale ani tak mě to neminulo. Chtěl jsem si o tom tedy zjistit více informací. Možná by některým čtenářům a lidem, kteří se dostali do podobné situace, pomohl článek: https://www.dopravniznaceni.com/srazka-se-zveri. Píše se zde o tom, jak postupovat, když vidíte zvěř a jste schopni ještě zareagovat před srážkou. :-) Což by některým lidem v tomto článku mohlo chybět, i když na to není samozřejmě zaměřený.

Středa, 1. září 2021, 09:12Odpovědět

Osm srážek se zvěří za jeden den. Řidiči v Hradeckém kraji musí být na pozoru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.