Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradeckém kraji je kompletně naočkovaných přes 50 procent obyvatel

Počet podaných dávek vakcíny proti koronaviru od začátku očkování v Královéhradeckém kraji překročil hranici půl milionů. Plné očkování má v kraji více než 250 tisíc lidí. Kraj má téměř 551 tisíc obyvatel. To odpovídá 54 procentům. 

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) je Královéhradecký kraj jedním z nejvíce proočkovaných regionů v ČR. "V našem kraji již máme 250 tisíc občanů plně oočkovaných vakcínou proti onemocnění COVID-19, což je téměř 54 procent z dospělé populace a rozočkováno první dávkou zhruba 34 tisíc zájemců o očkování. Děkuji všem, kteří k tomu přispěli," uvedl hejtman.

V Královéhradeckém kraji se začalo očkovat proti koronaviru 2. ledna, a to ve Fakultní nemocnic (FN) Hradec Králové. V současnosti se očkuje hlavně ve zdravotnických zařízeních a u praktických lékařů. V kraji je také deset míst, kde je možné se nechat očkovat bez předchozí registrace. Centra pro očkování bez objednání vznikla převážně tam, kde se již delší dobu očkuje na objednání.

O očkování bez registrace je zájem 

Ve středu odpoledne začalo fungovat očkovací místo pro předem neregistrované také v Obchodním centru (OC) Atrium v Hradci Králové. "Zhruba od 13:00 do 18:00 tam bylo očkováno zhruba 90 lidí," řekl Jakub Sochor z hradecké FN, která očkování v obchodním centru zajišťuje.

První místo pro předem neregistrované zprovoznila poliklinika EDUMED v Jaroměři na Náchodsku ve středu 21. července. Kromě Jaroměře a Hradce Králové se bez objednání očkuje také v krajských zdravotnických zařízeních v Náchodě, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Broumově a krajská rychnovská nemocnice očkování v tomto režimu zajišťuje v místním Společenském centru. Možnost očkování bez registrace od středy nabízejí také zdravotnická zařízení Levitovo centrum následné péče Hořice a soukromá Nemocnice Vrchlabí.

"Zájem o očkování bez předchozí registrace je, fronty se ale většinou netvoří, lidé jsou odbavování průběžně. Lidé musí počítat s časem navíc kvůli administrativě," řekla mluvčí kraje Martina Svatoňová.

Podle ministerstva zdravotnictví v Královéhradeckém kraji za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel šest nakažených, ve středu byla v kraji tato hodnota na pětce. Celorepublikový průměr je dnes na 12. V kraji se ve všech pěti okres drží sedmidenní incidence pod republikovým průměrem, vyplynulo z údajů ministerstva.

Nákaza v kraji se nejvíce šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo deset nakažených. Lépe na tom byl okres Hradec Králové, kde podle tohoto přepočtu přibylo devět nakažených. V okresech Jičín a Náchod za posledních sedm dní přibylo shodně po pěti nakažených na 100 tisíc obyvatel a na Trutnovsku žádný, vyplynulo z údajů ministerstva.

Od začátku pandemie se v hradeckém kraji nakazilo 104 851 lidí, 19 procent obyvatel kraje. Z nemoci se vyléčilo 103 067 lidí a 1 811 zemřelo. Od 4. června v kraji v souvislosti s koronavirem nikdo nezemřel.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, očkování, Královéhradecký, kraj, COVID-19, procenta, populace, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, zdravotnické zařízení, Martin Červíček, ODS, Česko, Jakub Sochor, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradeckém kraji je kompletně naočkovaných přes 50 procent obyvatel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.