Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Růst cen ve stavebnictví sledují i města. Některé stavby se mohou prodražit

Enormní růst cen ve stavebnictví se zatím do investičních plánů oslovených měst a institucí v Královéhradeckém kraji výrazněji nepromítl. Některá města v kraji své rozpočty postavila tak, že s poklesem příjmů a nárůstem nákladů počítala, případně vybrala v soutěži stavební firmy pro letošní investice ještě za ceny před zdražením. Nahoru jdou v posledních měsících ceny stavebních prací i materiálů.

"Zásadní problém to zatím nepředstavuje. Město zaznamenalo jeden případ, kdy se to promítlo do městských investic, a to je případ Mateřské školy Třebechovická. Vysoutěžený zhotovitel odmítl s městem podepsat smlouvu, pravděpodobně i z toho důvodu, že ceny jdou nahoru," řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

Firma v soutěži nabídla cenu 10,1 milionu korun bez DPH. Součástí zakázky je zateplení budovy, oprava střechy, elektroinstalace a namontování zařízení na rekuperaci tepla. Radnice by mohla vypsat novou soutěž na zhotovitele v září.

Také radnice sedmnáctitisícového Jičína nemusela v souvislosti s růstem cen stavebních prací upravovat plán investic. Město podle mluvčího radnice Jana Jireše na velký problém s růstem cen staveb dosud nenarazilo. "Rozpočet na rok 2021 je postaven tak, že s poklesem příjmů a nárůstem nákladů počítá. Růst nákladů se projeví při rozvaze rozpočtu pro rok 2022. Vzhledem k tomu, že tvorba rozpočtu pro rok 2022 začne v polovině září, nyní nelze nic bližšího předjímat,” řekl Jireš.

Ve druhém nejlidnatějším městě Královéhradeckého kraje, třicetitisícovém Trutnově, většinu letošních investic vysoutěžili ještě za ceny před zdražením. "Situaci bedlivě sledujeme a zatím jsme žádnou plánovanou investici nezrušili, právě naopak. Tento měsíc jsme zahájili významnou rekonstrukci kina Vesmír. U té jsme velmi rádi, že se ji podařilo vysoutěžit za ještě přijatelných podmínek, protože pokud bychom čekali, akce by se výrazně prodražila," řekla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Také Královéhradecký kraj v tuto chvíli plán investic nemění. "Sledujeme vývoj cen stavebních materiálů a zohledňujeme to při nových výběrových řízení na stavební práce," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Stavebnictví v posledních měsících zaznamenalo enormní růst cen, o desítky procent stoupla také cena některých stavebních materiálů. Lze předpokládat, že stavební práce budou pro města a obce stále dražší.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, správa, ceny, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Trutnov, Jičín, ZŠ Třebechovická, investice, rozpočet, Královéhradecký kraj, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růst cen ve stavebnictví sledují i města. Některé stavby se mohou prodražit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.