Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na policii přinesl kufřík se semtexem a rozbuškou. Muž chtěl využít zbraňové amnestie

V sobotu v České republice končí takzvaná zbraňová amnestie. V rámci ní může veřejnost přihlásit a zlegalizovat zbraně, které drží neoprávněně. Většinou jde o staré zbraně z války. Kuriozní situaci teď musela řešit policie v Náchodě. Na služebnu jim muž přinesl kufr plný vojenské munice.

„Muž donesl na odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vojenskou munici v podobě rozbušek, třecího zapalovače, semtexu, permonexu, světlic a střeliva různé ráže, které našel při vyklízení pozůstalosti,“ potvrdila mluvčí policie Lucie Konečná. Ke kufříku byl přivolán i pyrotechnik. Ten se rozhodl, že ho převeze k odborné likvidaci.  

Zbraňová amnestie byla vyhlášena 30. ledna a končí 31. července. V Královéhradeckém kraji bylo odevzdáno přes 200 zbraní. Případ s kufříkem a semtexem však není jedinou kuriozitou, kterou musela policie řešit. Před pár dny bylo na krajském oddělení policie nahlášeno protitankové dělo z pevnosti v Orlických horách.   

„Jelikož je kanón umístěn v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě,“ sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Na místo dorazil odborní, který zkontroloval stav zbraně. Jelikož jde o nefunkční torzo, bylo dělo zapsáno do registru, kde je vedeno jako zbraň kategorie D. 

Na jaře letošního roku byl v Hradci Králové dokonce nahlášen tank T 34/85. Majitel se chtěl přesvědčit, zda jsou jeho zbraně znehodnocené podle aktuálně platných pravidel. „Objevilo se tam několik drobných nesrovnalostí. Majitel tak přislíbil, že vše napraví,“ řekla mluvčí. Majitel tanku vše napravil a může si ho nechat.  

Paradoxem je, že právě tank policie použila v propagačním videu k současné zbraňové amnestii. „Když jsme točili video ke zbraňové amnestii, ve kterém jsme použili nadsázku v podobě odevzdaného tanku, tak jsme netušili, že tím inspirujeme veřejnost,“ píše na svých sociálních sítích policie.  

Zbraňová amnestie byla vyhlášena už čtyřikrát  

„Spoluobčané, kteří doma vlastní zbraň či střelivo podléhající registraci bez potřebných platných dokladů, mohou využít možnosti amnestie a beztrestně je odevzdat na nejbližší útvar Policie České republiky,“ vysvětluje princip amnestie Dagmar Fialová, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.  

Vlastník zbraně obdrží potvrzení o jejím předání. Zbraň je následně předána na kriminalistickou expertízu. Pokud s ní nebyl spáchán žádný zločin, může její majitel zažádat o její legalizaci.   

V České republice měli občané možnost využít obdobné amnestie již čtyřikrát a bylo tak odevzdáno tisíce zbraní a stovky tisíc kusů střeliva. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, zbraňová, amnestie, kufr, semtext, rozbuška, materiál, vojenský, bomba, odevzdal, tank, dělo, Orlické hory, video, zbraň, Česko, Náchod, Lucie Konečná, Policie České republiky, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na policii přinesl kufřík se semtexem a rozbuškou. Muž chtěl využít zbraňové amnestie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.