Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stalo se před 23 lety: Rychnovskem se prohnala ničivá povodeň, zemřelo šest lidí

V noci z 22. na 23. července roku 1998 se podhůřím Orlických hor prohnala ničivá povodeň. Symbolem přírodní katastrofy se stala malá obec Kounov. Celkem si řádění přírodního živlu vyžádalo šest lidských obětí.

„Na území okresu Rychnov nad Kněžnou zasahovalo současně 534 hasičů ze 136 jednotek požární ochrany, 135 policistů, 114 zdravotníků, 507 vojáků a 114 příslušníků civilní ochrany,“ připomíná tragickou událost Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Na Rychnovsku tehdy spadlo více než 200 milimetrů srážek, což byl dvojnásobek dosavadního rekordu.

Dříve nevinně vypadající potůčky v podhůří se změnily na masivní řeky a braly vše, co stálo v cestě. Výsledkem bylo šest obětí na životech a škody na majetku za dvě miliardy korun. Povodeň zničila desítky domů, jeden zmizel úplně. Část lidí se po hrůzné události z místa odstěhovala.

Velká voda zastihla většinu místních nečekaně ve spánku. „První žádosti o pomoc přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru okresu Rychnov nad Kněžnou jednu hodinu po půlnoci. Záchranné práce komplikoval hasičům nejen silný proud vody, ale také prudký déšť, bouřky a také to, že samotný zásah byl realizován během nočních hodin,“ vzpomínají hasiči.

Živelná pohroma zasáhla celkem 30 tisíc lidí, dva tisíce osob muselo být ze svých domovů evakuováno.

Symbolem ničivé povodně se stala obec Kounov nedaleko Deštného v Orlických horách. Kounovu se po události začalo přezdívat české Troubky, podle moravské obce, kterou povodně zpustošily o rok dříve. Samotný Kounov měl během ničivého řádění přírodního živlu dvě lidské oběti. Ty v obci připomíná malý pomníček.  

Ničivá povodeň postihla především Rychnovsko, voda ale zasáhla i část Náchodska a Hradecka. Zastavila se až před Hradcem Králové.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje | Zdroj HZS Královéhradeckého kraje

Štítky povodně, hasiči, historie, Kounov, povodeň, Orlické hory, Hasičský záchranný sbor, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stalo se před 23 lety: Rychnovskem se prohnala ničivá povodeň, zemřelo šest lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.