Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Houbařské žně se v Královéhradeckém kraji zatím nekonají. Do dvou týdnu se to ale může změnit

Zajít si do lesa na houby a nepřijít s prázdným košíkem, je teď snem mnoha houbařů. Jenže ne vždy se jim to splní. V hradeckém kraji rostou houby jen na některých místech. Převážně jde o lesy listnaté nebo smíšené.

Houbařská sezona je podle mykologů na svém začátku. Největší šanci na to, že narazíte na houby je v podhůří Krkonoš a Orlických hor v místech, kde pršelo a kde se držela vlhkost. V lesích můžeme najít kozáky, hřiby, holubinky, lišky a muchomůrky růžovky.

„V Orlických horách jsem ve vyšších polohách nenašla z jedlých hub téměř nic. Houby se tam dají nasbírat tak do 400 metrů nad mořem. Nejen v Orlických horách, ale po celém kraji stále platí, že je to hodně lokální. Houby lze najít i v nížině, záleží na místě, často i na tom, jestli tam prošla v minulých týdnech lokální bouřka," řekla mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

Na vytvoření toho správného podhoubí, ze kterého vyrostou hřiby, je potřeba alespoň 14 dní.  V současné době rostou hřiby kováři, narazit můžeme i na koleděje a dost je i hřibů dubových.

"Obezřetnost při sběru je na místě, už se objevily i jedovaté houby, jako třeba muchomůrka panterová," řekla Tejklová.

Letošní rok je oproti předešlému příznivější. Jaro bylo chladnější a bylo víc deštivo. Dost prší i v posledních dnech a nejsou taková vedra. Když se nebudou dostávat teploty často nad tropickou třicítku, mohlo by se houbám začít dařit.

A to s největší pravděpodobností také bude. Ve výhledu počasí pro příští dny se dostanou teploty pod 30 stupňů Celsia. Dnes naměříme nejčastěji mezi 24 až 27 stupni. Od pondělí do středy budou teploty v rozmezí od 19 do 25 stupňů Celsia a ojediněle se dočkáme i přeháněk.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Malá

Štítky houby, déšť, hřib, Královéhradecký kraj, les, Orlické hory, Muzeum východních Čech, Krkonoše, žně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houbařské žně se v Královéhradeckém kraji zatím nekonají. Do dvou týdnu se to ale může změnit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.