Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Safari Parku dorazila levhartí samice Banu. Má za úkol oživit legendární chov v Podkrkonoší

Východočeská zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem získala samici levharta perského Banu. Ta přicestovala až z německého Kolína nad Rýnem. Safari Park si od nového přírůstku slibuje obnovení legendárního chovu v Podkrkonoší.

Banu je dva roky stará a váží 36 kilogramů. Její jméno vychází z jazyků oblasti někdejší Persie a jeho význam se dá přeložit jako „princezna“ či „půvabná dívka“. 

„Vkládáme naděje do toho, že s geneticky zcela mimořádným samcem Arkhyzem v budoucnu odchová mláďata“ říká zooložka Gabriela Linhart. První dny se samice rozkoukávala a seznamovala s novým domovem. Banu už má přístup i do venkovní expozice. Spatřit jí tak mohou i návštěvníci zoologické zahrady. 

„Od počátku má kontakt i se svým partnerem Arkhyzem – zatím ovšem pouze přes mřížovou přepážku. Seznamování levhartů je běh na dlouhou trať a nesmíme nic uspěchat,“ dodává zooložka. Právě s ním by měla mít mláďata. Ty první by mohla mít zhruba za rok.  

O stěhování samice rozhodl evropský koordinátor chovu, který hledal partnerku pro dvorského samce Arkhyze. Ten do Podkrkonoší přijel ze záchranné stanice v ruském Soči. Je tak zcela nepříbuzný všem ostatním levhartům v chovném programu. „Jeho potomkové budou velmi cenní,“ vysvětluje zooložka. 

Levharti žijí ve dvorské zoologické zahradě už od roku 1977. V roce 1979 se povedlo odchovat první mláďata v rámci celého Československa. Od té doby v Královéhradeckém kraji vyrostlo 31 mláďat. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Safari Park Dvůr Králové | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, levhart, samice, Banu, rozmnožení, chov, Podkrkonoší, partner, nováček, návštěvník, ZOO, zoologická, zahrada, novinka, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Bana, Kolín nad Rýnem, Dvůr Králové nad Labem, Soči, Írán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Safari Parku dorazila levhartí samice Banu. Má za úkol oživit legendární chov v Podkrkonoší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.