Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sochu Sudána doplnilo pouzdro s jeho ostatky. Připomíná posledního žijícího samce tohoto druhu

Před dvěma lety na okružní křižovatce u oční školy ve Dvoře Králové nad Labem objevila socha Sudána. Bysta v životní velikosti má za úkol připomínat posledního samce bílého nosorožce. Nyní sochu doplnilo časové pouzdro s jeho ostatky.

„Myšlenka umístit pouzdro s ostatky uhynulého nosorožce Sudána do sochy vzešla od vedení safari parku, jehož jménem zastupitelka Veronika Tomková oslovila v roce 2019 ostatní zastupitele města,“ řekl za dvorskou radnici Jan Skalický. U vedení města se nápad sešel s velkým úspěchem. Kvůli pandemii se samotná realizace odložila o rok a půl. Kromě ostatků je v pouzdře i dokument s daty ze života tohoto druhu a Sudána.  

Autory sochy Sudána jsou umělecký kovář Pavel Vágner a kamenosochař Jan Brož z Hradce Králové. Sochu vyráběli přes čtvrt roku. Výsledek je 180 centimetrů vysoký a váží přes pět tun. Kamenické práce probíhaly v kamenolomu v Dubenci, odkud pískovcové kvádry pocházejí. Kovové části vznikaly v kovářské dílně Pavla Vágnera. 

Socha připomíná posledního žijícího samce nosorožce bílého. Toho do tehdejšího Československa přivezl ředitel královédvorské zoologické zahrady Josef Vágner v roce 1975. V roce 2009 bylo zvíře odvezeno zpět do Afriky, kde dožilo v národním parku Ol Pejeta  Keni. Kvůli vážným zdravotním komplikacím byl nosorožec v roce 2018 uspán. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Dvůr Králové nad Labem

Štítky Sudán, socha, ostatky, kruhový, objezd, Dvůr Králové, nosorožec, Safari Park, památka, druh, ohrožený, samec, Dvůr Králové nad Labem, Jan Skalický, Jan Brož, Josef Vágner, Hradec Králové, Afrika, Keňa, Dubenec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochu Sudána doplnilo pouzdro s jeho ostatky. Připomíná posledního žijícího samce tohoto druhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.