Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

PŘEHLED: Strany v hradeckém kraji mají své lídry do voleb. Většinou jde o stávající poslance

Většina hlavních politických stran a hnutí v Královéhradeckém kraji již sestavila kandidátky pro říjnové sněmovní volby. Kandidátku zatím nemá sestavenou hnutí Přísaha. Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podle krajské předsedkyně Andrey Pajgerové má kandidátku sestavenou, ale ještě ji musí schválit předsednictvo strany. Ostatní strany do čela kandidátek v kraji nasadily především současné poslance, kteří v čele kandidátek stáli již v roce 2017

Hnutí ANO a Klára Dostálová

Hnutí ANO povede do voleb v Královéhradeckém kraji opět jako lídr poslankyně a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Za Dostálovou by měli na dalších místech kandidovat poslanci Jiří Mašek, Petr Sadovský a Pavel Plzák. Na pátém místě bude vedoucí krajského pracoviště Národního pedagogického institutu ČR Jana Berkovcová. Poslankyně za ANO Eva Matyášová z Hradce Králové se rozhodla již nekandidovat. Dostálová, která není členkou hnutí ANO, stála v čele hradecké kandidátky ANO i v roce 2017. Tehdy byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO). Ministryní je Dostálová od prosince 2017.

Kolici Pirátů a STAN povede Martin Jiránek 

Lídrem koalice Pirátů a hnutí STAN bude poslanec Pirátů Martin Jiránek z Trutnova. Piráti v čele kandidátky obsadí vedle lídra Jiránka i třetí a čtvrté místo, která zaujmou Tomáš Unger z Náchoda a Michal Čepelka z Broumova. STAN na druhé místo nominoval starostu Nové Paky Josefa Cogana a na páté místo bývalého primátora Hradce Králové a diplomata Martina Dvořáka. Koalice již uvedla, že Jiránek by se v případné vládě s účastí Pirátů a STAN mohl stát ministrem průmyslu a Dvořák ministrem zahraničí.

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má lídrem Ivana Adamce

Trojkoalici Spolu složenou z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 povede poslanec a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Na druhém místě bude kandidovat poslanec, náměstek hradeckého hejtmana a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Třetí místo zaujme právník a prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk (ODS). Za TOP 09 bude na čtvrtém místě kandidovat ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Matěj Ondřej Havel. První pětici kandidátů uzavře ředitel Domova důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku Antonín Stanislav (ODS).

ČSSD a Jan Birke

Lídrem kandidátky ČSSD bude poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Na druhém místě bude starostka Kopidlna na Jičínsku Hana Masáková (ČSSD), na třetím koordinátorka projektu Senioři v krajích Jana Fröhlichová (ČSSD) a na čtvrtém odborář z Trutnova Pavel Holzknecht. Z kandidátky z pátého místa v dubnu odstoupil Vilém Janeček z Kvasin. Ukončil i členství ve straně. Učinil tak kvůli nesouhlasu s výsledkem sjezdu ČSSD a s následným odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Na páté místo uvolněné Janečkem se posunul místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka a celou kandidátku obsazením osmého místa doplnil režisér Tomáš Magnusek. Z osobností mimo ČSSD bude na 11. místě krajský zastupitel a bývalý ředitel krajských hasičů František Mencl. Na posledním 20. místě kandiduje bývalý hejtman Jiří Štěpán.

KSČM vede Zdeněk Ondráček

KSČM do voleb povede poslanec Zdeněk Ondráček, který kandidátku vedl již v roce 2017. Na dalších místech budou Kateřina Dědková z Oseku na Jičínsku, bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová a bývalá poslankyně Soňa Marková.

Uskupení Trikolóra, Svobodní a Souromnící vsadilo na Havrdu

Volební uskupení Trikolóra, Svobodní a Soukromníci povede v Královéhradeckém kraji do voleb hradecký lékař a místopředseda Svobodných Miroslav Havrda. Na dalších místech budou kandidovat právník a krajský předseda Trikolóry Zdeněk Cvejn, manažer v oboru farmacie Lukáš Jirka (Trikolóra), poradce Pavel Dohnal (Soukromníci) z Nového Bydžova a právník Denis Mitrović (Trikolóra) z Kostelce nad Orlicí.

Ostatní stále nemají jasno 

Hnutí Přísaha zatím krajskou kandidátku sestavenou nemá. "Do poloviny července by měl být krajský volební sněm, na němž se bude tvorba kandidátky projednávat," řekla mluvčí Přísahy Karolína Skrčená.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podle krajské předsedkyně Andrey Pajgerové kandidátku zveřejní po schválení celostátním předsednictvem.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 získalo vítězné ANO pět poslaneckých mandátů z 11. Po jednom poslanci mají ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL a SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Královéhradecký, kraj, lídr, kandidátka, přehled, září, Dostálová, Adamec, Jiránek, Birke, Havrda, Ondráček, Královéhradecký kraj, ANO 2011, ČSSD, Klára Dostálová, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Martin Jiránek, Trikolóra hnutí občan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Strany v hradeckém kraji mají své lídry do voleb. Většinou jde o stávající poslance  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.