Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce Gayerových kasáren v Hradci Králové je hotová. Budova má kolaudační souhlas

Nově zrekonstruovaná pobočka Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách získala kolaudační souhlas. Práce na opravě budovy začala v září roku 2019 a stála 270 milionů korun. Během prázdnin se tam začnou stěhovat první zaměstnanci muzea.

„Zmodernizovaná budova Gayerových kasáren včetně nové přístavby je zkolaudovaná a nyní ji začneme vybavovat nábytkem a regálovými systémy pro muzejní depozitář,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bulíček (Piráti). 

Přímo před zrekonstruovanou budovou vznikla nová přístavba, kde budou badatelská pracoviště. Během její stavby archeologové narazili na pozůstatky bývalé hradecké pevnosti. I proto je její podlaha prosklená. Hradby tak návštěvníci uvidí z netradičního pohledu.  

„Během letních měsíců se do Gayerových kasáren začnou stěhovat první pracovníci muzea. Následně po dokončení instalace vybavení depozitáře se sem přesune na 2,5 milionu sbírkových předmětů, které jsou nyní v náhradních skladech,“ doplnila náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši). 

Za stavební práce Královéhradecký kraj zaplatil přes 270 milionů korun. Velkou část by měla pokrýt přislíbená dotace Integrovaného regionálního operačního programu. Samotné vybavení a nábytek vyjde na dalších 57 milionů korun.  

  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky rekonstrukce, Gayerových kasáren, Hradec Králové, muzeum, expozice, hradby, koaludace, Muzeum východních Čech, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Gayerových kasáren v Hradci Králové je hotová. Budova má kolaudační souhlas  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.