Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Správci Krkonoš připomínají základní pravidla chování v přírodě. Začíná letní turistická sezóna

Na začátku letních prázdnin startuje i letní turistická sezóna v Krkonoších. Do národního parku ročně vyrazí několik desítek tisíc lidí. Bohužel, ne všichni se chovají slušně a podle zavedených pravidel. I proto správci parku připomínají základní pravidla pro chování v přírodě a na horách.

Zákaz vstupu mimo vyznačené cesty  

Jde především o takzvaná klidová území Krkonošského národního parku. Je jich osm a převážně se nacházejí na hřebenech hor. „Klidová území mají chránit nejzranitelnější biotopy a druhy před nadměrnou a neusměrněnou návštěvností,“ říká mluvčí KRNAP Radek Drahný. Klidová území jsou označena dvojím způsobem. V první řadě to může být červený pruh na kmenech vzrostlých stromů. Druhou možností jsou cedule na sloupcích u cest.  

Nejproblematičtějším místem je vrchol Sněžky, kde jsou tyto klidové zóny ohraničeny řetězem. Další je pak prostor kolem bývalé Obří boudy. Kvůli neustálému narušování této oblasti byla i letos instalována bezpečnostní síť. Podobně problematickým místem je vyhlídka na Pančavský vodopád. „I zde návštěvníci často nerespektují vyhrazený prostor a chodí se fotit na žulové skály,“ dodal Drahný. 

Co si do Krkonoš přinesu, to si také odnesu  

Dalším častým problémem jsou odpadky, které v národním parku turisté nechávají. Stále tak platí pravidlo „co si přinesu, to si odnesu“. Není ničím neobvyklým, že turisté v přírodě nechají například obaly od potravin, vlhčené ubrousky nebo plastové lahve.  

Například papírový kapesníček se rozkládá 4 týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést. Podle návštěvníků by mohlo být řešením více odpadkových košů. Ty však podle správců do přírody nepatří. „Okolo košů se vždy tvoří nepořádek, odpad v koších bude lákat divoká zvířata, odpad v přírodě může být pro zvířata nebezpečný,“ píší správci. 

Jízda mimo cyklistické trasy   

Samostatnou kapitolou mohou být neukáznění řidiči motorek, čtyřkolek ale i cyklisté, kteří jezdí tam, kde je to zakázáno. „Zákon o ochraně přírody a krajiny přesně definuje skupinu subjektů, které po národním parku mohou jezdit. Jsou to například složky integrovaného záchranného systému, policie, správci a provozovatelé sítí, vlastníci a nájemci nemovitostí a někteří ubytovaní hosté,“ vysvětluje mluvčí.  

Podobná pravidla platí i pro samotné cyklisty. Ty se mohou pohybovat pouze na vyznačených cyklotrasách. Těch je v Krkonošském národním parku přes 460 kilometrů. I přesto se každoročně najde několik sportovců, kteří jezdí mimo cesty nebo přímo v klidových částech Krkonoš.   

Správci také připomínají, že je v Krkonoších přísný zákaz létat s drony.  

Volně pobíhající zvířata  

Řada turistů vezmou na výlet do Krkonoš i svého psa. Na české straně Krkonoš návštěvní řád uvádí, že majitel musí mít psa pod jednoznačnou kontrolou. Na polské straně jsou pravidla o něco přísnější. Tam je třeba mít psa vždy na vodítku a s náhubkem.  

„Apelujeme na majitele psů, aby si uvědomili, že jsou i lidé, kteří ze psů mají strach. Zejména vůči svým dětem jsou pak rodiče velmi citliví. Ujištění majitele psa, že zrovna jeho pes je hodný, v takovém případě nefunguje,“ vysvětlují správci Krkonoš.  

Velkým problémem jsou i volně pobíhající zvířata, která na pastvinách doslova uženou jiná zvířata.  

V Krkonoších uhynul jelen po pádu na silnici, uštval ho pes

Nedaleko Špindlerova Mlýna volně pobíhající pes štval jelena, který se následně zřítil ze čtyřmetrové opěrné zdi na silnici. Na místě se zabil. ČTK to dnes sdělili zástupci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Jelen spadl v pátek na...

„Naše zkušenosti ukazují, že valná většina návštěvníků Krkonošského národního parku si váží zdejší cenné přírody. Přesto při obrovské návštěvnosti našeho území je i malé procento neukázněných návštěvníků velkým problémem. Rádi bychom proto na návštěvníky apelovali, aby se ve zdejší přírodě chovali jako hosté, s respektem k jejím obyvatelům. Jenom tak je možné, aby zdejší jedinečná příroda přežila,“ tvrdí správci Krkonošského národního parku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Free-Photos | Pixabay

Štítky Krkonoše, KRNAP, turista, návštěvník, řád, pravidla, porušování, odpadky, zákaz, vstupu, cyklista, zvíře, mazlíček, vodítko, ČR, příroda, pes, Krkonošský národní park, národní park, odpad, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci Krkonoš připomínají základní pravidla chování v přírodě. Začíná letní turistická sezóna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.