Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradeckým krajem se prohnala silná bouřka. Bez proudu bylo 30 tisíc domácností

V noci se Královéhradeckým krajem prohnala silná bouřka. Způsobila škody na majetku, komplikace v dopravě a zhruba 30 tisíc domácností na východě Čech zůstalo bez proudu. Mezi desátou a pátou hodinou v noci hasiči vyjížděli k více než stovce událostí.

V šest hodin ráno energetici v Královéhradeckém kraji hlásili 26 poruch na vedení vysokého napětí. „Jde hlavně o Hradecko, Rychnovsko, Náchodsko a Trutnovsko,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. O něco horší byla situace ve vedlejším Pardubickém kraji. Zde bylo nad ránem evidováno 33 výpadků. V celé České republice zůstalo bez proudu 180 tisíc domácností.  

Výpadek proudu v Novém Městě nad Metují musela řešit i profesionální jednotka hasičů. Ta byla vyslána, aby dovezla elektrocentrálu pro pacienta, který je připojen na plicní ventilaci. „Hasiči centrálu zprovoznili a nechali ji na místě do opětovného obnovení dodávky energie,“ potvrdila mluvčí hasičů Martina Götzová. Další pomoc v souvislosti s výpadkem proudu hasiči poskytli drůbežárně u Smiřic. Dodali vodu do chlazení agregátu.  

Od 22:00 do 5:00 evidují hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 101 výjezdů. Nejvíc jich bylo na Rychnovsku, naopak nejméně na Jičínsku. Nejčastěji bylo třeba zasahovat u popadaných stromů, které komplikovali dopravu. Podle hasičů nebyl během noci nikdo zraněn.  

Například na Hradecku bylo třeba likvidovat popadané stromy v Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Libřicích, Ledcích, Všestarech – Rozběřicích a Holohlavech. „V hradecké části Kukleny odstranila jednotka ze stanice HK – Pražská strom, který spadl v Kampelíkově ulici na zaparkovaná vozidla. V jednotkách případů docházelo ke stržení elektrického vedení, a to u Nového Bydžova a v okolí Hradce Králové,“ řekla mluvčí hasičů. 

Například v Solnici na Rychnovsku byla potřeba asistence hasičů u party stanu, který odletěl z hřiště v Komenského ulici. Rovněž bylo třeba odstranit strom, který spadl do kolejiště u Častolovic a Týniště nad Orlicí.  

Výstraha meteorologů platí i během dopoledne  

Ještě během dopoledne platí pro celý Královéhradecký kraj výstraha meteorologů před rozvodněnými řekami. Panovala obava, že prudké přívalové deště mohou přeplnit koryta některých řek. To se nakonec nestalo. Na prvním stupni bdělosti je pouze Berounka u obce Zbečno ve Středočeském kraji a Úslava u obce Koterov v Plzeňském. Na druhém stupni je i stejná řeka u Prádla. 

Během dneška bude v Královéhradeckém kraji oblačno až zataženo. Meteorologové předpovídají občasný déšť a ojedinělé bouřkové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 19 do 22 stupňů Celsia. Podobně bude po zbytek týdne.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, energetici, bouřka, počasí, Královéhradecký, kraj, doprava, škody, . výjezd, proud, domácnost, ČEZ, komplikace, předpověď, řeky, strom, Královéhradecký kraj, Česko, okres Rychnov nad Kněžnou, Pardubický kraj, okres Trutnov, okres Náchod, Nový Bydž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckým krajem se prohnala silná bouřka. Bez proudu bylo 30 tisíc domácností  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.