Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové posílá na jižní Moravu 1,2 milionu korun. Dalších 900 tisíc pošle kraj

Zastupitelé Hradce Králové a radní Královéhradeckého kraje schválili mimořádnou finanční pomoc nejzasaženějším obcím na jižní Moravě. Hradec Králové ze svého rozpočtu uvolnil 1,2 milionu korun. Královéhradecký kraj poskytne 900 tisíc. Dalších 20 tisíc korun posílá například Náchod.

Hradec Králové posílá 1,2 milionu korun  

„V zastupitelstvu jsme se shodli na podpoře jedné z nejvíce postižených obcí na jižní Moravě, a to obci Lužice, které poskytneme částku 1,2 milionu korun,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Magistrát peníze převede na transparentní účet obce. Původně město avizovalo, že na pomoc nejzasaženějším obcím pošle jeden milion korun 

Na jižní Moravu z Hradce Králové odjelo i několik dobrovolných hasičů. „Z jednotek města Hradce Králové odjelo dvanáct členů ze sborů Plačice, Malšova Lhota, Třebeš, Malšovice, Svinary a Plácky,“ potvrdil Josef Janura, vedoucí odboru krizového řízení města Hradec Králové. 

Další finanční pomoc odejde i z Náchoda. Radnice rozhodla o uvolnění 25 tisíc korun. „Já osobně, jako poslanec a starosta, posílám na transparentní účet 25 tisíc korun. Peníze budou rozděleny mezi čtyři obce na Hodonínsku,“ uvedl ke konkrétní pomoci starosta Jan Birke (ČSSD). 

OBRAZEM: Jak vypadal víkend hradeckých hasičů na jižní Moravě? Dnes se bude rozhodovat o finanční pomoci

Desítky policistů, hasičů ale i dobrovolníků vyrazilo už v pátek na pomoc obcím zasaženým tornádem. Na jižní Moravě tito lidé pracovali takřka celý víkend. Jejich práci si můžete prohlédnout v rozsáhlé galerii uvnitř článku. Další pomoc z...

Královéhradecký kraj přerozdělí 900 tisíc korun 

Rada Královéhradeckého kraje dnes schválila, že poskytne pomoc devíti obcím na jihu Moravy. Každé z nich kraj věnuje 100 tisíc korun na pokrytí škod, které vznikly na soukromém i veřejném majetku. 

„Ačkoliv víme, že finance nejsou to jediné, co obyvatelé na jihu Moravy a na severu Čech v těchto dnech potřebují, chceme jim pomoci a podpořit je v těchto těžkých chvílích. Z naší strany je to první rychlá finanční pomoc. Pokud bude potřeba, jsme připraveni v budoucnu jednat o další podpoře,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). 

Peníze od Královéhradeckého kraje půjdou do obcí Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice, Týnec v okrese Břeclav, Hodonín – Pánov, Valtice, Břeclav a obec Stebno. 

VEŘEJNÉ SBÍRKY NA POMOC LIDEM V ZASAŽENÝCH LOKALITÁCH:   

Veřejnou sbírku vyhlásila Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictvím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777.  

Transparentní účet zřídilo i město Hodonín. Libovolnou částku mohou lidé poslat na 123-3116270217/0100. Do zprávy pro příjemce stačí uvést obec, do které vaše peníze chcete poslat. Prostředky z tohoto účtu budou rozděleny mezi občany nejen v Hodoníně, ale i v okolních zasažených obcích - Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky.

Alternativou může být i účet, který spravuje město Břeclav. Peníze lze posílat na 115-8436250277/0100. Místní radnice navíc dává dohromady seznam dobrovolníků. Ti se mohou hlásit na krizovy.stab@breclav.eu, kam lidé mohou posílat své kontakty.

Peníze pro jižní Moravu se sbírají také na dárcovské platformě Znesnáze21.cz. Z původního cíle 1 221 212 korun se díky solidárním lidem dosud podařilo vybrat již přes sedm milionů. Finanční pomoc organizátoři přerozdělí ve spolupráci s krizovými štáby mezi zasažené obce.

Přispět je možné také skrz Člověka v tísni nebo Adru.

Ohodnoť článek

Foto Jitka Koudelová

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, Náchod, finance, podpora, peníze, pomoc, solidarita, tornádo, zastupitelstvo, rada, účet, transparentní, sbírka, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Lužice, ODS, transparentní účet, Alexandr Hrabálek, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové posílá na jižní Moravu 1,2 milionu korun. Dalších 900 tisíc pošle kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.