Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové má nový reprezentativní prostor. Prostranství před zimním stadionem je hotové

V minulém roce nechala radnice opravit prostranství před zimním stadionem v Hradci Králové. Nyní nový prostor začal sloužit veřejnosti. Nové jsou stezky pro pěší, žulová dlažba, lavičky i lavičky na kola. Samotné cyklisty sčítají dvě nové počítačky umístěné na nových cyklotrasách. Radnice počítá s tím, že prostor využije i k promítání velkých sportovních událostí.

Radnice chtěla vybudovat prostranství, které spojí současné cyklotrasy v okolí a vytvoří tak hlavní cyklistický uzel Hradce Králové. Díky úpravám se cyklisté bezpečně dostanou mezi Jiráskovými sady, Křižíkovou ulicí, ulicí Československé armády, Komenského ulicí a lávkou přes Orlici za zimním stadionem. „Cílem bylo vytvořit funkční a bezpečné podmínky pro cyklisty i chodce,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Přebudován je prakticky celý prostor mezi zimním stadionem, Jiráskovými sady, Komenského ulicí a parkovištěm u hotelu Stadion. Nejvýraznější změnu přinesl prostor před hlavním vchodem na zimní stadion. Starý asfalt nahradil povrch poskládaný ze žulových kostek.  

Další výraznou změnou jsou mlatové stezky, které propojují tento prostor s Jiráskovými sady a cyklotrasou spojující lávku a Hučák. Podél těchto cest je několik metrů nových moderních laviček. Nové je i parkoviště před hotelem. V současné době poskytuje 46 parkovacích míst.  

Pro cyklisty je v okolí zimního stadionu připravených celkem 60 stojanů na kola. Novinkou jsou také dvě počítadla cyklistů, které jsou umístěné na příjezdu od lávky a výjezdu k vodní elektrárně Hučák. „Informace z těchto počítadel využijeme k případnému dalšímu rozšiřování cyklotras v centru Hradce Králové,“ potvrdil Hradecké Drbně Bláha.  

„Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit takto reprezentativní prostor. Určitě ho využijí nejen fanoušci hokejových utkání. Konat se zde budou například veřejná promítaní při Mistrovství světa v ledním hokeji,“ řekl o dalších záměrech primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).  

S rekonstrukcí prostoru před stadionem začalo město po letních prázdninách v loňském roce. Stavební firmě se nakonec podařilo práce dokončit měsíc před smluvním termínem. „Každý den jsme se potýkali s drtivými podmínkami pandemie. Jsem ale rád, že se nám podařilo se s tím vypořádat,“ potvrdil výkonný ředitel společnosti Sovis Pavol Pecha. Tato společnost měla v Hradci Králové na starosti například stavbu okružní křižovatky Koruna.  

Kompletní revitalizace prostoru vyšla radnici na 15,8 milionu korun. Díky dotaci z Integrovaného regionálního systému město ušetří zhruba pětinu nákladů. „Podařilo se nám získat dotaci ve výši více než 4,2 milionu korun,“ potvrdila náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO). 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky zimní stadion, Hradec Králové, cyklotrasa, chodník, prostranství, nové, dlažba, pěší, parkoviště, foto, Jiráskovy sady, Hučák, lávka, cyklista, cyklistická trasa, ODS, Československá armáda, Jiří Bláha, Mistrovství světa v ledním hokeji, ANO 2011, Jez Huč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má nový reprezentativní prostor. Prostranství před zimním stadionem je hotové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.