Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji stoupl zájem o pronájmy. Nové bydlení si lidé nemohou dovolit

Byt v novostavbě za sedm milionů korun? V Hradci Králové nic neobvyklého. I proto za poslední rok vzrostl zájem o pronájmy. V Královéhradeckém kraji meziročně o 11 procent. Vypovídá o tom počet vyhledávacích dotazů na největším českém realitním portálu Sreality.cz. Největší zájem je o byty s balkonem nebo terasou.

Podle statistik společnosti roste zájem o bydlení v pronájmu od loňského dubna v celé České republice. Podle některých realitních agentur může za vyšší chuť po nájemném pandemie koronaviru. Podle jiných přemrštěné ceny bytů, které jsou k prodeji.  

„V absolutních číslech je zájem stále nesrovnatelně vyšší než v době před pandemií, konkrétně u pronájmu bytů s balkonem, terasou či lodžií zpracováváme denně v průměru 3 186 dotazů,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz

Dlouhodobě jsou stále nejžádanější byty v kategorii 2+kk. Naopak stále menší zájem o byty dispozice 1+kk a 1+1. Ačkoliv je těchto bytů velké množství, přetrvává u nich trend krátkodobých pronájmů.  

Podle serveru realitymix.cz se průměrný nájem v Hradci Králové pohybuje na částce kolem 11,5 tisíc korun. Například ve zrekonstruovaném bytu v Sokolově ulici je byt o dispozici 3+kk k pronájmu za 13,5 tisíc korun. V souvislosti s lokalitou a velikostí bytu se dají najít i pronájmy za cenu kolem 20 tisíc korun. 

Nejlevnější podnájem bytu 3+kk v Hradci Králové je na portálu sreality.cz nabízen za 10 tisíc korun. K této částce musí nájemník připočítat i 5,5 tisíc korun na zálohy za energie. 

Nový byt za sedm milionů? V Hradci Králové průměrná cena  

V dnešní době není nový byt 3+kk za cenu od 6,5 milionu korun ničím neobvyklým. Například ve Stromovce v Hradci Králové je k prodeji byt o užitné ploše 79 metrů čtverečních. Dispozice 3+kk se nachází v budově z roku 2017 a součástí je zahrada o rozměru 80 metrů čtverečních.  

O něco dráž je ve Svobodných Dvorech. V inzerátech lze dohledat stejně velký byt za 7,2 milionů korun. V ceně je i stejně velká zahrada a sedm metrů čtverečních velká terasa.  

Uveďme si modelový příklad financování druhého zmíněného bytu. Dle hypoteční kalkulačky Raiffeisenbank je možné půjčit si pouze 90 procent celkové hodnoty bytu, tedy 6,48 milionu korun. S nejdelší možnou splatnostní a pětiletou fixací vychází úroková sazba na 2,99 procenta. Měsíční splátka žadatele by se pohybovala kolem 27 tisíc korun. A to jen za předpokladu, že bude mít zájemce dostatek svých prostředků na doplacení kupní ceny.  

Ještě v roce 2017 se podařilo podobně velký byt sehnat za cenu kolem 3,5 milionu korun. „Náš byt v novostavbě o velikosti 3+kk (76 metrů čtverečních) jsme kupovali před čtyřmi lety za 3,5 milionu korun. Měsíční splátka nám dělá něco kolem 11 400 korun,“ řekla Lenka Došková. Zároveň dodala, že potřebné dofinancování banka povolila z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. To dnes možné není.  

Úvěrové sazby hypoték stoupají vzhůru už čtvrtým měsícem v řadě. V květnu vzrostly průměrné sazby na 2,15 procenta z dubnových 2,12 procenta. Hranici dvou procent překročily v březnu. Odborníci očekávají, že ke konci roku se sazby mohou vyšplhat až ke třem procentům. V důsledku rostoucích cen nemovitostí současně roste i průměrná cena hypotéky, která aktuálně dosahuje 2,9 milionu korun. Před dvěma lety přitom byla o 30 procent níže.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karolina Grabowska | Pixabay

Štítky byt, pronájem, cena, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, sReality, Seznam, zájem, hypotéka, splátka, novostavba, terasa, Královéhradecký kraj, metr čtvereční, pandemie covidu-19, Česko, Raiffeisenbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thomas Greg

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com

Čtvrtek, 24. června 2021, 20:08Odpovědět

V kraji stoupl zájem o pronájmy. Nové bydlení si lidé nemohou dovolit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.