Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Může Hradec Králové fungovat bez úplného vedení až do voleb? Zeptali jsme se zastupitelských klubů

Od listopadu loňského roku hradeckou radnici zmítá politická krize. Vládnoucí koalice se rozpadla poté, co od smlouvy odstoupili zástupci Změny a Zelených. Od té doby nemá Hradec Králové kompetentní vedení. Všechna dosavadní vyjednávání skončila neúspěchem. V dnešním vydání Politické koridy se ptáme zastupitelských klubů, zda je možné v tomto složení dovést krajskou metropoli až k dalším komunálním volbám.

Otázka: Je reálné, aby současné vedení města (v tomto složení) vládlo až do voleb v roce 2022? Jaké případné změny navrhujete?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděl Aleš Dohnal (Piráti).

ODS by se mělo vzdát postu primátora a náměstka, tvrdí hradečtí Piráti. Politická krize trvá přes půl roku

Koaliční krize v krajském městě nebere konce. Zástupci Pirátů v zastupitelstvu Hradce Králové požadují, aby na svůj post rezignoval primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) a Jiří Bláha (ODS). Reagují na návrh Občanské demokratické strany z...

Zdeněk Fink (HDK)

Na vaši první otázku odpovídám ano, je to možné. Jen bych vás rád opravil. Vedení města nevládne, to není správný výraz podle mne, ale spravuje město s většími kompetencemi než ostatní. Pak tu máte ještě druhou otázku a na tu odpovídám, že po odmítnutí širší koalice ze strany ODS si myslím, že se náš potenciál vyčerpal, ale přeci o mnoho nejde, jsme konstruktivní opozice, nic neboříme, těch odlišných názorů není mnoho. Jen člověk tak nějak cítí, že v lidech ve vedení města není soulad a je deficit schopností. I proto se snažíme korigovat některé jejich nápady.

Martin Soukup (ODS)

Reálné to samozřejmě je, ale otázkou zůstává, co by to přineslo jednotlivým aktérům, stranám a městu. Domnívám se, že i přes zlepšující se výsledky to v nevděčné politice aktérům mnoho nepřinese. Stranám nejen ve vedení města, ale i stranám opozičním, které mají také povinnosti ke svým voličům – zejména aktivně přispět k řešení vzniklé situace. Pro voliče-občana je tato situace krajně nepřehledná. ODS už vyslala jasný signál, že je připravena k mnoha změnám včetně personálních a trvá pouze na jedné, a to na čtyřkoalici. Opoziční strany tuto rukavici nezvedly. Jedinou a poslední možností je bod nula. A složit po vzájemné dohodě nový tým. Kdo bude ale ochoten nastoupit, převzít zodpovědnost s nejistou budoucností za rok a půl scházející do voleb?

Lubomír Štěpán (KSČM)

Je reálné, aby současné vedení města vládlo až do voleb na podzim 2022. Je to pravděpodobně jediné reálně možné řešení. Zároveň je nutné, aby zástupci obou politických subjektů (ANO a ODS) začali opět spolu rozumně a otevřeně komunikovat a podporovat se navzájem. Je nezbytně nutné, aby někteří jedinci přestali politikařit a začali všichni táhnout za jeden provaz. V současné situaci není možné, aby například na funkci jednoho náměstka primátora každá strana navrhla jinou osobu. To nemá řešení.

I menšinová vláda dokáže dobře řídit město velikosti Hradce Králové. Je ale potřeba naslouchat všem zastupitelům a hledat kompromisní řešení, které nalezne podporu většiny. A o případné úspěchy se umět podělit se všemi, kteří se o to zasloužili.

Mluvit o tom, že část opozice by měla přestat s předvolební kampaní a měla by se věnovat tomu, co je pro město potřebné a prospěšné, je asi zbytečné. O tom se je přesvědčit nepodaří. Mělo by se skončit s osobními útoky a začít alespoň trochu spolupracovat.

Martin Hanousek (Zelení)

Změna pro Hradec a Zelení se aktivně snaží o to, aby bylo ustanoveno nové vedení města a to široká koalice demokratických stran – bez ANO a KSČM. Bohužel ODS dlouho váhala a ideální okamžik k ustanovení byl propásnut a ODS tak velmi dlouho zůstává ve zvláštním svazku s ANO a podporována KSČM. To, že takové spojení je destruktivní pro město Hradec Králové, bylo myslím dostatečně ukázáno na řadě předchozích zastupitelstev, která připomínala spíše frašku. Sestavit přechodnou novou radu města, která dovede město do příštích komunálních voleb, nebude lehké, ale pokoušíme se o to. Snad se to podaří a město začne opět fungovat, jak má.

Pavel Marek (ANO)

Hnutí Ano 2011 se na základě výsledků komunálních voleb v roce 2018, které s převahou vyhrálo díky velké podpoře hradeckých voličů, podílí na práci ve vedení města. Jeho zástupci Ing. Monika Štayrová a Pavel Marek v roli náměstků a Andrea Turková a Jiří Langer jako radní odvádějí dlouhodobě velmi dobrou práci. Plnění volebního programu, kterým jsme oslovili své voliče, považujeme za prioritní a neúčastníme se proto politikaření rok před novými komunálními volbami. Vzhledem k tomu bychom preferovali a jako reálné řešení vidíme toleranci současného vedení a podporu těch programových cílů, na kterých je shoda i s opozicí a zdárné dokončení zahájených projektů. Naším návrhem pro řešení situace je pokračovat ve vedení města ve stávajícím počtu a současně pověřit radní Andreu Turkovou gescí v oblasti sociální a zdravotnické. Tento návrh považujeme za odpovědný postup pro pokračování vedení města v zájmu hradečáků.

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

Právní úprava neumožňuje vyvolat předčasné volby rozpuštěním zastupitelstva, proto pokud současní náměstci a primátor neodstoupí nebo se nenalezne většina - min. 19 zastupitelů, kteří se shodnou a stávající vedení města odvolají nebo naopak doplní, může současné vedení města vládnout až do voleb. Ku prospěchu města to zřejmě nebude, neboť nebudou mít potřebnou většinu a podporu budou muset hledat u opozice prostřednictvím různých ústupků a politických "obchodů".

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Politická korida, politika, zastupitelstvo, Hradec Králové, krize, radnice, koalice, volby, vyjednávání, kluby, vedení, rada, komunální volby, ODS, ANO 2011, KSČM, Pavel Marek, Zdeněk Fink, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Může Hradec Králové fungovat bez úplného vedení až do voleb? Zeptali jsme se zastupitelských klubů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.