Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ODS by se mělo vzdát postu primátora a náměstka, tvrdí hradečtí Piráti. Politická krize trvá přes půl roku

Koaliční krize v krajském městě nebere konce. Zástupci Pirátů v zastupitelstvu Hradce Králové požadují, aby na svůj post rezignoval primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) a Jiří Bláha (ODS). Reagují na návrh Občanské demokratické strany z minulého týdne. Ta navrhla vznik široké pětikoalice.

Na téma aktuální politické situace v Hradci Králové připravujeme pravidelný seriál Politická korida. Ta na Hradecké Drbně vyjde ve středu 23. června. Svůj prostor dostanou všechny zastupitelské kluby. 

Minulý týden přišli zástupci ODS s návrhem na vytvoření široké pětikoalice, která by město dovedla do řádných voleb. Tvořit by ji měla Občanská demokratická strana, Hradecký demokratický klub, Piráti, Koalice pro Hradec a uskupení Změna a Zelení. ODS přitom spolupráci se Zelenými dlouho odmítala.  

„ODS přišla s návrhem, který několik měsíců odmítala. Piráti vítají krok tímto směrem, avšak po uplynulých a stále ještě čerstvých událostech nevěří, že je tento návrh myšlen vážně,“ řekl za zastupitelský klub Pirátů Pavel Vacek. Podle jeho slov jsou náměstek Jiří Bláha a primátor Alexandr Hrabálek přímo zodpovědní za takto hlubokou politickou krizi na radnici v Hradci Králové. 

Piráti dodali, že pokud se Hrabálek a Bláha dobrovolně vzdají svých postů ve vedení města, jsou připraveni uzavřít zmíněnou pětikoalici. Navrhují, aby ke složení funkcí došlo na jednání zastupitelstva 28. června.  

Občanská demokratická strana považuje požadavek Pirátů za unáhlený. Podle předsedy oblastní rady Pavla Staňka je třeba, aby se na takto velkém kroku dohodli zástupci všech politických stran, kterých se nová koalice týká. „Pokud nebude jasná dohoda o případné pětikoalici, byl by tento krok iracionální," řekl.  

V oficiálním prohlášení z minulého týdne přitom ODS napsala, že je ochotna vzdát se funkce primátora. „Současný stav neprospívá nikomu. Opozičním subjektům, sdruženým ve čtyřbloku HDK - Piráti - KDU-ČSL - Změna pro Hradec a Zelení, jsme proto nabídli tři varianty, jak společně vést město do konce volebního období. Ve variantě nové koalice je ODS ochotna vzdát se i postu primátora," napsal před týdnem Staněk.  

ODS dále navrhovalo podporu opozici pro vybrané projekty do konce volebního období nebo výměnu lidí z ANO ve vedení města lidmi z nynější opozice.  

Hradecká ODS je pro změny ve vedení města. Spolupráci nabídla i Změně a Zeleným

Královéhradecká ODS přišla se třemi variantami řešení současného stavu na místní radnici, kde od podzimu vedení není kompletní a v zastupitelstvu neexistuje jasná většina. Jednou z variant je vznik nového vedení města v pětikoalici ODS,...

 

Hradec Králové je bez kompetentního vedení přes půl roku  

Od voleb v roce 2018 vládla koalice ANO, ODS a uskupení Změny a Zelených. Loni v listopadu z ní odešlo uskupení Změna a Zelení a letos v březnu ukončily zbylou menšinovou koalici ANO a ODS. Od té doby proběhlo několik desítek schůzek, žádná však nepřinesla konkrétní řešení současné politické krize.  

„Plnění volebního programu, kterým jsme oslovili své voliče, považujeme za prioritní a neúčastníme se proto politikaření rok před novými komunálními volbami,“ napsal k současné situaci náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Podle jeho slov je v tomto složení vydržet až do dalších komunálních voleb. Stačí se zaměřit na projekty, u kterých je shoda i s opozicí. 

„I menšinová vláda dokáže dobře řídit město velikosti Hradce Králové. Je ale potřeba naslouchat všem zastupitelům a hledat kompromisní řešení, které nalezne podporu většiny. A o případné úspěchy se umět podělit se všemi, kteří se o to zasloužili,“ řekl Hradecké Drbně předseda klubu KSČM Lubomír Štěpán.  

Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. HDK má sedm mandátů, Piráti pět, Koalice pro Hradec tři zastupitele a KSČM také tři. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky politika, koalice, ODS, Piráti, Hradec Králové, radnice, krize, dohoda, rezignace, primátor, náměstek Hrabálek, Bláha, podmínka, vyjednávání, Česká pirátská strana, Jiří Bláha, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, volby, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thomas Greg

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com

Čtvrtek, 24. června 2021, 21:05Odpovědět

Pavel Selinger

Jo, tak to dopadne, když se někdo dá do komplotu s ANO !

Středa, 23. června 2021, 10:25Odpovědět

ODS by se mělo vzdát postu primátora a náměstka, tvrdí hradečtí Piráti. Politická krize trvá přes půl roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.