Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Cena hypoték stoupá už čtvrtým měsícem. Skokově zdražuje i bydlení

Úrokové sazby hypoték míří čtvrtý měsíc v řadě vzhůru. Vyplývá to z výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, podle kterého v květnu vzrostly průměrné sazby na 2,15 procenta z dubnových 2,12 procenta. Hranici dvou procent překročily v březnu.

Odborníci očekávají, že ke konci roku se sazby mohou vyšplhat až ke třem procentům. V důsledku rostoucích cen nemovitostí současně roste i průměrná cena hypotéky, která aktuálně dosahuje 2,925.582 Kč. Před dvěma lety přitom byla o 30 procent níže.

Pro letošní rok odborníci očekávají minimálně dvojí zvyšování úrokových sazeb České národní banky. "V první vlně očekáváme zvýšení o 0,15 až o 0,25 procentního bodu. O prázdninách by se tak dosažitelná úroková sazba pro běžného klienta mohla pohybovat v rozmezí 2,3 až 2,6 procenta v závislosti na doplňkových službách. Ve druhé vlně se pak sazby u hypoték s pětiletou fixací mohou ke konci roku blížit hranici tří procent,“ odhadl hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

K první úpravě základních úrokových sazeb může podle něj dojít po červnovém zasedání bankovní rady ČNB. Toto zvýšení se záhy promítne i do sazeb u firemních a hypotečních úvěrů. Důvodem zvyšování základních sazeb je jednoznačně obava z dalšího růstu inflace, k níž přispívá zejména růst cen ropy na světových trzích a také problémy se sklizní u producentů ovoce a zeleniny, kteří se kvůli proticovidovým opatřením potýkají s nedostatkem pracovníků.

Skokově zdražilo i bydlení

Žadatelům o hypotéku přidělává vrásky na čele také dramatické zdražování nemovitosti. Evropský statistický úřad Eurostat uvádí, že růst cen nemovitostí byl koncem loňského roku v Česku čtvrtý nejvyšší v celé EU.

"Za zdražováním nemovitostí v Česku lze vidět jak nepolevující vysokou poptávku po nemovitostech k vlastnímu bydlení či na investici, nedostatečnou a zdlouhavou výstavbu, ale také rostoucí ceny prací a stavebních materiálů. Na druhou stranu se domnívám, že pokud strmě nenaroste turistický ruch, mohly by se ceny na trhu s nájemním bydlením stabilizovat. Vlastníci nemovitostí by tak mohli akceptovat třeba i nižší nájemné výměnou za dlouhodobé kvalitní nájemníky," uvedl ředitel OK POINTu na pražském Žižkově Michal Koubek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky hypotéka, úrok, sazba, cena, zdražování, bydlení, banka, nemovitost, nárůst, hypoteční úvěr, Česká národní banka, Česko, Evropská unie, Martin Novák, Broker Consulting

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena hypoték stoupá už čtvrtým měsícem. Skokově zdražuje i bydlení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.