Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Josef Vágner, zakladatel dvorského safari, by dnes oslavil 93 let

Dnes před 93 lety se narodil významný přírodovědec, cestovatel a lovec Josef Vágner, dlouholetý ředitel zoo ve Dvoře Králové nad Labem a zakladatel zdejšího safari. S manželkou Zdenou měl pět dětí, z nichž se dvě nyní věnují oboru zoologie.

Josef Vágner dálkově vystudoval lesnickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze, kde absolvoval i postgraduál. Pro studiích pracoval na řadě projektů v Africe. V roce 1965 dostal nabídku na pozici ředitele Východočeské zoologické zahrady ve Dvoře Králové.

Zdejší zoo se však tenkrát rozhodně netěšila takovému věhlasu jako dnes. Naopak – nijak nevybočovala z průměru malých středoevropských zahrad, měla jen čtyři a půl hektaru a 27 zaměstnanců. Jednotlivé klece a výběhy byly stavěny svépomocí.

Zásadní zlom pro dvorskou zoo přišel právě v roce 1965, kdy se novým ředitelem stal Josef Vágner, který se vzhlédl v západoněmecké zoologické zahradě, kde se zvířata místo těsných klecí pohybovala volně po rozlehlém výběhu. Po dlouhých bojích se Vágnerovi nakonec podařilo prosadit zbudování safari a zaměření na africkou faunu. Během svého ředitelování uspořádal osm expedic do Afriky, z kterých dovezl dva tisíce zvířat – 65 žiraf, desítky antilop po desítkách kusů, nosorožce, slony, opice, hady, ptáky a jiné živočichy. Podle svých slov tu byl údajně „za pět minut dvanáct“, protože následkem ničení přírodních biotopů a občanských válek se populace téměř všech zvířat zredukovaly i o několik řádů.

Safari se ve Dvoře po dlouhých přípravách otevřelo pro veřejnost v roce 1989. Tou dobou už ale Josef Vágner nebyl ředitelem. Roku 1983 se funkce vzdal kvůli zdravotním problémům, které se objevily jako důsledek řady úrazů a záchvatů malárie, které utrpěl v Africe. Josef Vágner zemřel v roce 2000.

V roce 2005 dokonce vznikla petice na přejmenování ZOO Dvůr Králové na Zoo – Safari Josefa Vágnera. Zřizovatel zoo, Královéhradecký kraj, však petiční návrh zamítlo.

„Z odkazu Josefa Vágnera safari park čerpá dodnes, když pokračuje v unikátních chovech a vrací řadu druhů zpět do jejich původního domova. Takovými jsou například antilopy koňské, buvoli kaferští, adaxové či přímorožci šavlorozí,“ uvádí Safari park Dvůr Králové nad Labem.

Nejznámější jsou ve světě snahy dvorského safari parku o záchranu nosorožců bílých severních. Na světě jsou dnes známy už jen dvě samice těchto nosorožců a obě se narodily ve Dvoře. Žádná jiná zoo na planetě tento druh nikdy nerozmnožila.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové | Zdroj Safari Park Dvůr Králové, Worldwide ZOO Database, Wikipedia

Štítky Josef Vágner, safari park, zoo, Dvůr Králové nad Labem, Afrika, zvířata, ZOO Dvůr Králové, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Vágner, zakladatel dvorského safari, by dnes oslavil 93 let  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.