Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Safari Parku se narodila čtyřčata štětkounů

Ve Dvoře Králové nad Labem přibývají další mláďata. V minulých dnech se tu narodila čtyřčata prasátek – štětkounů afrických. Safari Park zároveň slaví světový úspěch – jako první zoologické zahradě se zde podařilo odchovat mládě vzácné leskoptve dlouhoocasé.

V Safari Parku ve Dvoře Králové se narodili dva samci a dvě samice štětkounů afrických. Ošetřovatelé nejprve zamazali okna, aby měla matka na odchov klid. Teď už ale otvory v nátěru očistili a celou pětici mohou obdivovat i návštěvníci. Skupinka zatím tráví čas uvnitř – matka selat vytvořila obdobně jako v přírodě zvláštní hnízdo ze stébel sena, podestýlky a dalšího materiálu, kde selata tráví většinu času. Brzy se ale budou moci vypravit i do venkovní expozice.

Štětkoun je zbarvené prase s noční aktivitou, které žije ve střední a západní Africe. Žijí ve skupinách, ve kterých je až patnáct prasat. Jsou všežravci, převažuje sice rostlinná strava, ale dokážou lovit i menší obratlovce. Jsou dobří plavci a rychlí běžci.

Dalším přírůstkem ve dvorském Safari Parku je mládě leskoptve dlouocasé. Jde o první odchov tohoto vzácného druhu nejen ve Dvoře, ale v rámci zoologických zahrad na celém světě. Odborníci zatím neví, zda jde o samce nebo samici, to se dozví až díky genetické analýze vypadlého peříčka. Pro leskoptev je typické lesklé modré peří a extrémně dlouhý ocas. Žije v tropické Africe, kde obývá stromovou savanu.

V současné době má Safari Park otevřeno na polovinu své maximální kapacity. O víkendu zoo otevřela také areál afrického a lvího safari, kterými návštěvníci projíždějí vlastními vozy. Vstupné pro hlavní sezonu je nižší než při srovnatelném provozu loni. Základní vstupné ve zjednodušeném ceníku činí 160 korun, snížené je za 100 korun, zatímco loni taxa činila 190 a 150 korun. „Nižší ceny vstupného platí do odvolání. Zohledňujeme v nich omezení daná epidemickými restrikcemi," uvedla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Do konce května mají vstup do areálu zdarma zdravotníci. K uznání volného vstupu jim stačí prokázat se pracovní kartou, průkazkou či jiným pracovním potvrzením.

Návštěvníci v zoo nadále musejí dodržovat protiepidemická opaření. V místech koncentrace více než dvou lidí platí povinnost nosit ochranu dýchacích cest. V areálu jsou rozmístěné stanice s dezinfekcí a zavřené zůstávají pavilony, obchod se suvenýry a restaurace. Otevřená je však Galerie obrazů Zdeňka Buriana v Neumannově vile. Návštěvníkům jsou také k dispozici všechny toalety a osm výdejních okének s občerstvením.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková/Safari Park | Zdroj Safari Park Dvůr Králové nad Labem, ČTK

Štítky Safari Park, ZOO, Dvůr Králové nad Labem, zvířata, štětkoun, prasátko, leskoptev, ZOO Dvůr Králové, Afrika, Zdeněk Burian

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku se narodila čtyřčata štětkounů  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.