Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V safari parku se narodily vzácné zmije. Je to první odchov v zoo v Česku i na Slovensku

Unikátní chlazená expozice hor střední Afriky v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem slaví obrovský úspěch. Po šesti letech chovu se tu podařilo rozmnožit velmi vzácně chované zmije Nitscheiovy. Jde o první odchov v zoologických zahradách v Česku a na Slovensku.

„Chov zmijí Nitscheiových je velmi náročný. Jsou to jedovatá zvířata, která navíc díky tomu, že žijí ve vysokých horách střední Afriky, potřebují velmi specifické podmínky, které není snadné udržet,“ popisuje expert na plazy Pavel Moucha, který v safari parku stojí za zoologickou koncepcí expozice Jedovatá Afrika. „Jsme první zoo v Česku a na Slovensku, kde se tyto nádherné plazy povedlo rozmnožit,“ dodává.

Chovatelé trojici jedovatých mláďat, která jakoby díky odlišnému zbarvení ke svým rodičům nepatřila, krmí malými žabkami. „V přírodě jejich kořist tvoří především různé druhy ještěrů nebo žab a dalších obojživelníků,“ upřesňuje Pavel Moucha. V péči člověka však dospělé zmije přivyknou bez velkých potíží na náhradní krmení v podobě myší či malých potkanů. Mladým je ale potřeba nabízet pro rozkrmení to, co by přijímali v divočině.

Hadí matka se o mláďata nijak nestará, ta musejí být ihned schopná obstarat si potravu sama. Proto už krátce po narození mají dost jedu k usmrcení kořisti. Jejich jed rozkládá tedy tkáně a krev. Navzdory zlověstnému vzhledu nejsou ovšem zmije Nitscheiovy nijak agresivní a není známo mnoho případů, kdy by útočily na člověka nebo ho dokonce usmrtily.

Mláďata se na první pohled od zelených dospělých zmijí dost liší. „Hnědé zbarvení se žlutým koncem ocasu je obranné. Když se přiblíží nepřítel, malá zmije ocasem mrská a upoutá na něj pozornost. Predátor tak případně útočí tam, kde zranění nebude smrtelné,“ vysvětluje Pavel Moucha.

Zmije Nitscheiovy obývají speciální chlazenou expozici v pavilonu Vodní světy. Teplotu mezi 16 a 20 stupni Celsia tu udržuje výkonná klimatizační jednotka. Ve vyšších teplotách by se náročným plazům nedařilo. Součástí chovného plánu bylo také vybudování zařízení pro odchov potravy pro případná mláďata, tedy drobných žabek.

Zmije Nitscheiovy jsou opravdovou raritou. V Evropě je z certifikovaných zoo v současnosti chová pouze Dvůr Králové, mimo ni pak pouze Dallas.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky zmije, mládě, zoo, safari park, Dvůr Králové nad Labem, Česko, Slovensko, Afrika, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Dallas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V safari parku se narodily vzácné zmije. Je to první odchov v zoo v Česku i na Slovensku  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.