Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Trutnov opět rozjede Door to door, sběr odpadu od dveří ke dveřím

Od nového roku začne v Trutnově sběr odpadu způsobem ,,Door-to-Door“, nebo-li ,,od dveří ke dveřím“. Začne se u rodinných domů. Door-to-Door se netýká sídlištní zástavby.

Třídění odpadu bude probíhat prostřednictvím sběrných nádob na PLAST a PAPÍR umístěných přímo u jednotlivých nemovitostí. Cílem je zvýšení objemu vytříděného odpadu a zároveň snížení množství směsného komunálního odpadu, který končí na skládce v Bohuslavicích. „Zároveň by díky tomuto systému mohla být zrušena některá kontejnerová stání, tzv. separační hnízda, a mohl by přinést větší čistotu u těch stání, která zůstanou. Pro spoustu občanů se třídění těchto komodit stane komfortnější, s odpadem nebudou muset nikam chodit, protože budou mít nádoby umístěny přímo u svých domů,“ popisuje v tiskové zprávě Michal Rosa, starosta města Trutnova. Sběrných míst takto vznikne zhruba 3 000. Pokud se systém osvědčí, může být v další fázi rozšířen na bytové domy.

Svoz separovaného odpadu bude probíhat ve stejný den jako probíhá svoz směsného komunálního odpadu. „Pokud jsou lidé zvyklí, že svou černou popelnici připravují na pondělní svoz, budou na stejný den připravovat k vyvezení i popelnice na plast a na papír,“ vysvětluje Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov. Svoz tříděných komodit bude probíhat jednou za měsíc podle SVOZOVÉHO KALENDÁŘE, který je k dispozici na www.trutnov.cz, zároveň ho občané obdrží v papírové podobě při převzetí popelnic na plast a papír a v říjnovém čísle Radničních listů.

S touto novinkou bude souviset i snížení frekvence svozu směsného komunálního odpadu, tedy takového, který nelze dále vytřídit – černé popelnice budou vyváženy jednou za dva týdny. „V praxi to vypadá tak, že mám-li svozový den v pondělí, tak 1. pondělí bude vyvezen směsný odpad a bioodpad, 2. pondělí plast, 3. pondělí opět směsný odpad s bioodpadem a 4. pondělí papír. A takto se tento 4týdenní cyklus bude neustále opakovat po celý rok,“ upřesňuje Vendula Kasperová. „Nabízí se námitka, že černé popelnice budou přeplněné, jejich objem na čtrnáctidenní vývoz nebude dostačující. Není tomu tak. Tento systém už je ověřený spoustou měst, podobně velkých jako Trutnov, ale i mnohem větších. V černých popelnicích doposud končí velké množství odpadu, který tam nepatří, a podle našich zkušeností se jedná hlavně o plast a papír. Ve chvíli, kdy bude mít většina občanů nádobu na plast a papír hned vedle černé popelnice, odpadne důvod tyto komodity netřídit,“ doplňuje Jiří Ticháček ze společnosti Transport Trutnov. Nově do kontejneru na plast mohou lidé vhazovat také kovové plechovky od nápojů. V třídírně dojde k jejich oddělení od plastového odpadu a následně k předání pro další zpracování.

Majitelé rodinných domů, jejichž seznam je k dispozici na www.trutnov.cz, si obě sběrné nádoby vyzvednou zdarma v sídle svozové společnosti Transport Trutnov, s. r. o. (V Aleji 131, Trutnov 541 01). Nádoby budou občanům bezplatně zapůjčeny na základě podepsaní smlouvy o výpůjčce. Vyzvedávat si je mohou od pondělí 3. října 2022 ve všední dny od 08:00 do 15:00. V současné době má město k dispozici celkem 4 800 ks nádob na plast a papír o objemu 120 a 240 litrů. Nádoby jsou hrazeny z rozpočtu města s tím, že město podalo žádost o dotaci na jejich pořízení, a to z Operačního programu Životní prostředí. Podstatná část vynaložených prostředků se tedy vrátí zpět do rozpočtu města.

Ohodnoť článek

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, odpad, plast, popelnice, Michal Rosa, Jiří Ticháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiřík Vejvoda

do piči neumíte česky

Sobota, 1. října 2022, 18:28Odpovědět

Trutnov opět rozjede Door to door, sběr odpadu od dveří ke dveřím  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.