Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pro osoby se sluchovým postižením je úřad v Trutnově dostupnější

Neslyšící lidé si budou moci na trutnovském městském úřadě snáze vyřídit osobní doklady, nechat si ověřit podpis nebo nahlédnout do katastru nemovitostí. Komunikaci, která je pro osoby se sluchovým postižením velice obtížná, má usnadnit takzvaná Tichá linka.

Tichou linku, která ulehčí komunikaci s úředníky lidem se sluchovým nebo kombinovaným postižením, zavedl Městský úřad na doporučení pracovní skupiny Trutnov bez překážek. „Klient s takovým postižením nemůže využít klasický hovor po telefonu a při osobní návštěvě se také dorozumí velmi obtížně. Díky podpoře on-line tlumočníků či přepisovatelů, kteří jsou k dispozici při telefonickém kontaktu i při samotné návštěvě úřadu, je tato bariéra odstraněna. Klienta služba nic nestojí, ale nesmírně mu usnadní jednání s úřadem,“ popisuje trutnovský starosta Michal Rosa, který inicializoval vznik pracovní skupiny Trutnov bez překážek.

Po celé republice provozuje Tichou linku Tichý svět, o. p. s. „Pokud klient komunikuje ve znakovém jazyce, vybere si on-line tlumočení a spojí se s tlumočníkem prostřednictvím videohovoru. Pokud komunikuje v českém jazyce, zvolí službu přepisu a spojí se s přepisovatelem skrze textové okno. Tlumočník nebo přepisovatel potom zprostředkuje s úřadem telefonickou nebo osobní komunikaci či upraví nebo přeloží text,“ vysvětluje Michaela Novotná, Tichý svět, o. p. s.

Služba, skrze kterou mohou lidé komunikovat, je k mání na webových stránkách města Trutnova. Pokud přijdou lidé na úřad osobně, bude jim zajištěn na inforecepci proškolenými zaměstnanci ve vstupní hale on-line tlumočník

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Trutnov

Štítky Tichá linka, Trutnov, neslyšící, Městský úřad, dostupnost, Michal Rosa, Tichý svět, o.p.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro osoby se sluchovým postižením je úřad v Trutnově dostupnější  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.