Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tahové zkoušky prověří stav dvou krkonošských velikánů v Peci pod Sněžkou

Byla by velká škoda, kdyby byly odstraněny stromy, které jsou v Krkonošském národním parku i více než sto let. Pamatují mnohé a jsou součástí krajiny. A právě v národním parku i ochranném pásmu procházely tahovou zkouškou takovéto stromy. Do dvou týdnů bude jasné, jestli obstály a jsou bezpečné a zdravé.

Tahové zkoušky byly provedeny u dubu letního, který krášlí centrum Pece pod Sněžkou přes sto let a u jasanu ztepilého. Oba rostou na zahrádce Hospody Na Peci.

 „Minulý rok nás majitel hospody, pan Eliáš, požádal, zda bychom posoudili stav obou stromů. Na základě vizuálního hodnocení a s ohledem na nález plodnic dřevokazných hub u báze kmenů, jsme se rozhodli provést tahové zkoušky,“ uvedl v tiskové zprávě Jakub Fišera, odborný pracovník Správy KRNAP, který se specializuje na dendrologii. 

„S ohledem na lahvicovitou bázi kmene jasanu, velký náklon dubu, zhoršené stanoviště a přítomnost plodnic hub je provedení tahové zkoušky jediná spolehlivá metoda, jak zjistit, nakolik je poškozený kořenový systém a z toho vyvodit, zda stromy vyhovují provozní bezpečnosti,“ doplnil.

Tahové zkoušky prováděli jedni z největších odborníků v republice. Výsledky zkoušek budou známy do čtrnácti dnů.

Tahová zkouška spočívá ve zjištění reakce stromu na určité zatížení a zjištění toho, jak je pravděpodobné jeho zlomení nebo vyvrácení. Jelikož nebyl v místě žádný kotvící bod, nahrazen byl traktorem.

Z naměřených dat vyčtou odborníci sílu, deformaci dřeva kmene nebo náklon stromu. Pokud bude výsledná hodnota sto procent, strom by obstál při náporu větru o síle přes třiatřicet metrů za sekundu. To je téměř sto dvacet kilometrů v hodině. Právě tato síla byla zkoušena.

Minimální požadovanou hodnotou je ale pro stabilního jedince sto padesát procent v každém z měření. Strom, u kterého bude zjištěna nižší hodnota, bude považován za nestabilní a bude jej potřeba buďto stabilizovat nebo odstranit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky Krkonoše, KRNAP, tažná zkouška, vědci, zdraví, stoletý, dub, jasan, data, měření, strom, Pec pod Sněžkou, kmen, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahové zkoušky prověří stav  dvou krkonošských velikánů v Peci pod Sněžkou  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.