Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krkonoše spouští karty pro hosty. Ty přinesou výhody turistům i místním

Ve východních Krkonoších začnou v červnu s testováním nové Karty hosta. Ta turistům nabídne řadu výhod a slev. Její pořízení bude pro turisty zdarma, jedinou podmínkou je nahlášení hosta do evidence poplatků z pobytu. Karta má zároveň zjednodušit administrativu ubyvatelům a obcím.

Karta hosta bude v elektronické i fyzické podobě. Poskytovatelé ubytování ji mohou vydat každému, kdo v regionu zůstane aspoň jednu noc. „Celý projekt se v regionu spouští po diskusích s aktéry v oblasti cestovního ruchu a mapování jejich potřeb. Hlavními cíli je digitalizace a udržitelný cestovní ruch ve východních Krkonoších," řekl pro ČTK ředitel spolku Krajina pod Sněžkou Jakub Rus s tím, že podobné systémy fungují například v alpských zemích.

Karta hosta má nahradit karty, které v některých obcích regionu dosud izolovaně fungovaly a svojí funkčností přestávají stačit. Nový systém pracuje s QR kódy a jeho součástí bude i nový web, profily na sociálních sítích, ale také tištěné brožury, které budou informovat o všem, co se v regionu děje a co region nabízí.

„Testovací provoz se bude týkat Trutnova, Mladých Buků a Žacléře. Jakmile na podzim testovací provoz skončí, rozšíří se systém do celého regionu východních Krkonoš, který zahrnuje celkem devět obcí od Trutnova po Pec pod Sněžkou podél řeky Úpy," řekl Rus.

Držitelé nové karty budou moci využívat řadu výhod, například slevy na parkování či exkluzivní prohlídky a aktivity s možností rezervace konkrétního času. „Do budoucna chceme díky Kartě hosta umožnit také rezervace konkrétního času na lanovku na Sněžku včetně on-line nákupu jízdenky. Součástí bude i e-shop, kde si návštěvník koupí vstupenky do jednotlivých atraktivit, případně i další služby,“ dodává Rus.

Nová karta má však přinést výhody nejenom ubytovaným turistům, ale i samotným ubyvatelům a obcím. Těm totiž nový systém zjednoduší administrativu spojenou s evidencí hostů a výběrem ubytovacích poplatků.

Spolek Krajina pod Sněžkou si od karty pro hosty slibuje také rozprostření turistů, kteří by tak mohli objevovat i méně frekventovaná místa. „Karta hosta slouží k čerpání výhod na turistických atraktivitách a je nástrojem, který pomáhá s distribucí lidí v území a čase tak, aby turisté přijíždějící do krajiny pod Sněžkou objevovali například také krásy Žacléřska či Mladobucka a nezůstávali pouze na hřebenech Krkonoš,“ vysvětluje Rus.

Karta hosta je prvním projektem svého druhu v Čechách. „V současnosti probíhají školení ubytovatelů, úředníků a poskytovatelů služeb, tak aby bylo možné v průběhu června spustit testovací provoz," uvedl Rus.

Karta bude zároveň ověřovacím konceptem projektu eTurista, který by měl zdigitalizovat veřejnou správu v oblasti cestovního ruchu v celé ČR.

Náklady na projekt se pohybují v řádech nižších jednotek milionů korun, dvě třetiny nákladů pokryjí dotace, zbytek zapojená města a obce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Šálek

Štítky karta hosta, turisté, Krkonoše, Trutnov, ubytování, slevy, výhody, Mladé Buky, Žacléř, cestovní ruch, projekt, Sněžka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonoše spouští karty pro hosty. Ty přinesou výhody turistům i místním  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.