Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Dvora Králové nad Labem může vzniknout oáza pro čápy. Rozhodnou hlasy veřejnosti

Ochránci přírody z Jaroměře odstartovali projekt Oáza pro čápy ve Dvoře Králové nad Labem. Projekt se dostal mezi tři nejlepší v Evropě a uchází se o komerční grant. Kdo grant nakonec získá, o tom nyní rozhodují hlasy veřejnosti na internetu.

„Lokalita říční nivy ve Dvoře Králové nad Labem o rozloze téměř 3,9 hektarů je jako stvořená pro obnovu zdravé mokřadní krajiny schopné zadržovat vodu v době srážek a uvolňovat potřebnou vlhkost v období sucha,“ vysvětluje David Číp, předseda ochránců JARO Jaroměř.

Příroda na Královédvorsku bývala po dlouhá léta oblíbeným hnízdištěm čápů bílých. Kvůli nešetrnému působení člověka však v minulosti došlo k masivnímu odvodnění zdejší krajiny, což mělo za následek ztrátu živočišné i rostlinné rozmanitosti.

Díky novému projektu by se mohla chybějící voda do této krajiny opět vrátit a s ní i původní fauna a flóra. „V nově vzniklé oáze by nenašli útočiště pouze čápi, ale i další ptačí druhy v řádu až stovek jedinců ročně, pro které je toto místo důležitou odpočinkovou zastávkou na dlouhé migrační trase. V optimálně zavodněném prostředí se daří také obojživelníkům, plazům, hmyzu i savcům. Opomenout nelze ani přínos pro rostlinstvo, neboť v této oblasti kvetou vzácné druhy orchidejí,“ dodává David Číp.

Projekt ochránců JARO Jaroměř se dostal mezi trojici ekologických projektů, které se nyní ucházejí o mimořádný grant skupiny Raben Group.

„Jelikož obnova zdravé krajiny stále není dostatečně podporována státní politikou, je nezbytné pro řadu důležitých projektů shánět finance v komerčním sektoru. To bývá často obtížné,“ vysvětluje Číp.  

O vítězi nyní rozhodnou hlasy veřejnosti, hlasovat se bude do konce listopadu. Kromě oázy pro čápy jsou ve finálovém rozhodování projekty z Itálie a Německa. Italové soutěží s plánem na pořízení speciálního vozítka, které dokáže analyzovat vliv člověka na pobřežní ekosystém. Zařízení by mělo být kupříkladu schopno monitorovat množství organizmů na mořském dně a vyhodnocovat míru znečištění lokality. Německý projekt se zase zaměřuje na ochranu ohrožených netopýrů v severní části Bádenska-Württemberska. Právě projekt na záchranu netopýrů má aktuálně hlasů nejvíce. 

„Hlasování probíhá na webových stránkách naší společnosti. Důležité je, že hlasovat lze i opakovaně, a to každý den jednou,“ říká Martina Netuhová z české pobočky skupiny Raben Group.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JARO Jaroměř

Štítky oáza, čápi, Dvůr Králové nad Labem, ochrana přírody, zavlažování, grant, ekologie, projekt, Jaroměř, Evropa, Raben Group, Itálie, Německo, Bádensko-Württembersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Dvora Králové nad Labem může vzniknout oáza pro čápy. Rozhodnou hlasy veřejnosti  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.