Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Sněžce je bílo, zmizely také ochranné sítě proti neukázněným turistům

Na nejvyšší hoře Česka se drží první poprašek sněhu. Správa KRNAP zároveň odstranila ochranné sítě, které mají lidem zabránit vstup na zakázaná místa. Sítě by totiž zimu nepřežily. Navíc když je sníh, poničení zdejší přírody nehrozí. Jestli se sítě na Sněžku na jaře příštího roku zase vrátí, záleží na ukázněnosti návštěvníků.

Dnes i včera ráno se na Sněžce teplota pohybovala kolem mínus tří stupňů Celsia a poprvé za letošní podzim se tu oblevil bílý poprašek. Ten se ve srovnání s loňským rokem objevil sice o dva dny dřív, vloni však hned napoprvé napadlo rovnou 15 centimetrů. Také v dalších dnech by se sněhový poprašek na vrcholcích Krkonoš mohl udržet, meteorologové ve vyšších polohách předpovídají noční teploty kolem nuly a smíšené nebo sněhové srážky.

Ochránci ze Správy KRNAP (Krkonošský národní park) také už postupně sundali ze Sněžky ochranné sítě. Ty na nejvyšší horu nainstalovali začátkem června, sítě měly odradit neukázněné turisty, aby vstupovali mimo vyznačené cesty. Lidé totiž často nerespektovali zákaz vstupu na cenné alpské trávníky a skály.

Na Sněžce se tak letos objevilo zhruba 600 metrů křiklavě oranžových ochranných sítí. V sedle u bývalé Obří boudy pak ochránci nainstalovali dalších přibližně 500 metrů. „Metr vysoká plastová síť posílila řetězové zábrany, které lidé ve velkých počtech překračovali," vysvětluje mluvčí KRNAP Radek Drahný.

I přes křiklavé sítě se ale našli turisté, kteří zákaz vstupu nerespektovali, šlapali po alpských trávnících a lezli po skalách. Přitom za porušení zákazu vstupu mimo koridory hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Správa KRNAP proto zároveň vyčlenila několik strážců, kteří situaci společně s policisty hlídali.

I letos byla návštěvnost Sněžky vysoká, během prvního prodlouženého prázdninového víkendu na její vrchol vystoupalo přes 9 a půl tisíce osob za den.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kamery Humlnet

Štítky Sněžka, sníh, počasí, sítě, turisté, příroda, Krkonoše, předpověď, návštěvnost, Správa Krkonošského národního parku, Česko, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžce je bílo, zmizely také ochranné sítě proti neukázněným turistům  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.