Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po nás potopa. Dobrovolníci sesbírali po turistech v Krkonoších tři a půl tuny odpadků

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku a dobrovolníci se pustili na konci minulého týdne do úklidu odpadků v Krkonoších. Sesbírali přibližně tři a půl tuny. Do akce Čisté Krkonoše, která se koná vždy na jaře a na podzim, se zapojily dvě stovky lidí.

„Sběrači vyrazili na turistické trasy, které strážci vytipovali jako vhodné pro sběr odpadků. Kromě okolí cest se očisty dočkala také některá místa mimo turistické cesty, jako například okolí frekventovaných silnic nebo břehy potoků a řek," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Dobrovolníci uklízeli Krkonoše nejen od plechových a plastových obalů od nápojů, ale pustili se i do starší skládky poblíž horských bud.

Správci registrují v poslední době nešvar, který je stále častější. Jde o psí exkrementy zabalené do igelitových sáčků a nesmyslně odhozené do lesa.

Odpadky se ale v přírodě rozkládají velice pomalu. Pokud odhodíme papírový kapesník, rozloží se až za čtyři týdny. Igelitová taška zmizí za pětadvacet let a PET lahev dokonce až za sto let.

Krkonošský národní park patří už delší dobu k nejzatíženějším národním parkům v Evropě, co se návštěvnosti týče. Nejoblíbenějším cílem v Krkonoších jsou Sněžka, hřebeny pohoří a pramen Labe.

Krkonošský národní park vznikl v roce 1963. Společně polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Ohodnoť článek

Foto Správa Krkonošského národního parku

Štítky KRNAP, úklid, dobrovolníci, Čisté Krkonoše, odpadky, tuny, PET, kapesník, papír, správci, Krkonoše, odpad, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Evropa, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po nás potopa. Dobrovolníci sesbírali po turistech v Krkonoších tři a půl tuny odpadků  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.