Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Návštěvnost Krkonoš byla letos nižší než vloni, největší nápor na Sněžce byl o prodlouženém víkendu v červenci

Přestože celková návštěvnost na hřebenech Krkonoš byla o letních prázdninách nižší než v loňském roce, měsíc srpen byl i přes nepřízeň počasí letos silnější. Také maximální počet pěších turistů na Sněžce byl letos vyšší než vloni. Během prvního prodlouženého prázdninového víkendu vystoupalo na vrchol nejvyšší české hory přes 9 a půl tisíce osob za den.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) každoročně sleduje intenzitu a vývoj návštěvnosti zejména v hřebenových partiích Krkonoš. Podle dat ze sčítačů návštěvnost vrcholů Krkonoš letos nedosáhla takové intenzity jako v loňském roce. Správa KRNAP to přisuzuje možností vycestovat do zahraničí (v loňském roce byl cestovní ruch více ovlivněn řadou protiepidemických opatření) a počasím, letošní prázdniny byly totiž srážkově nadprůměrné.

„V meziročním srovnání došlo k mírnému poklesu intenzity návštěvnosti na většině monitorovaných profilů. Pouze sčítače na české straně masivu Sněžky v srpnu zaznamenaly v součtu více průchodů než v roce minulém,“ uvádí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Uplynulý srpen přitom meteorologové hodnotí jako nejchladnější za posledních deset let. Během srpna bylo také o čtvrtinu méně slunečních dnů, než je obvyklé.

Meziroční pokles sčítače zaznamenaly nejen u pěších návštěvníků, ale zároveň i v počtech průjezdů cyklistů i automobilů směřujících do vrcholových částí Krkonoš.

Maximální počty detekovaných pěších návštěvníků, kteří během července směřovali na vrchol Sněžky z české i polské strany, byly však vyšší než v roce minulém. Nejvíce turistů se na Sněžku vydalo během prvního prodlouženého prázdninového víkendu. 6. července vystoupalo na vrchol Sněžky přes 9 470 osob za den, přičemž číslo nezahrnuje počet přepravených lanovkou z Pece pod Sněžkou.

Velký nápor Sněžka zažila také v posledním červencovém týdnu, 27. července sčítače napočítaly přes 8 791 návštěvníků a 29. července přes 8 474 návštěvníků za den. Správa KRNAP však upozorňuje, že jsou tato data značně podhodnocená.

„Z hlediska dlouhodobějšího vývoje návštěvnosti se však stále jedná o letní sezónu s jednou z největších návštěvností, která potvrzuje rostoucí trendy intenzity návštěvnosti na hřebenech Krkonoš, a to od roku 2012, kdy je návštěvnost pravidelně a kontinuálně Správou KRNAP monitorována,“ uvádí na závěr Radek Drahný.

Ohodnoť článek

Foto KRNAP/Jakub Kašpar

Štítky Krkonoše, hory, KRNAP, Sněžka, návštěvnost, turismus, prázdniny, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Krkonoš byla letos nižší než vloni, největší nápor na Sněžce byl o prodlouženém víkendu v červenci  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.