Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o šumivé víno z Kuksu je velký, letos bude asi tisíc lahví

Vinaři v Kuksu, kde je první registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji, sklidili asi 1,5 tuny hroznů. Úroda půjde na výrobu šumivého vína dělaného metodou druhotného kvašení v lahvi, tedy tradiční šampaňskou metodou. Polovina produkce vína z letošní sklizně je už dopředu zamluvená.

„Nebylo na co čekat, počasí v posledních dnech přálo. Září bylo relativně suché a hrozny díky tomu dosáhly potřebné cukernatosti a kyselin pro šumivá vína. Letos sklízíme o týden později, než bychom si představovali, je to dané vývojem počasí," uvedl ředitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský. Kutnohorskému vinařství kukská vinice patří.

Jedna z nejsevernějších vinic v Česku v Kuksu podle něj již několik let produkuje hrozny v ideální kvalitě pro výrobu šumivých vín. „Cukernatost je kolem 15 stupňů normalizovaného moštoměru a zhruba 10 gramů kyselin na litr. Po odbourání v hotovém víně by to mělo být okolo sedmi gramů kyselin na litr," řekl Rudolfský.

Předpokládá, že z letošní sklizně na Kuksu bude asi tisícovka lahví. „Bude to cuvée ze všech tří burgundských odrůd, které na Kuksu máme. Zájem je obrovský. I když ještě víno není na světě, přibližně polovinu si již zájemci zamluvili. Zájem o to mají hlavně zákazníci, kteří s kukským vínem mají zkušenost a vědí, co je čeká. Lahev nabízíme za 650 korun," uvedl ředitel společnosti.

Kutnohorští vinaři vyrábějí šumivé víno od roku 2012, především z hroznů z kukské vinice, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování burgundských odrůd. Podle nich jsou šumivá vína z Kuksu charakteristická svojí mineralitou, slaností v dochuti a svěžím citrusovým aroma. Tzv. tichá vína z Kuksu vznikají méně, hlavně, když je výjimečně dobrý rok.

Podle Rudolfského byl letošní rok z hlediska počasí mírně podprůměrný, v červenci museli ve vinohradu bojovat s plísňovými chorobami. Naopak letošní úrodu hroznů v Kuksu označil za nadprůměrnou.

„Letos to určitě jednoduché nebylo. Letošní rok nebyl ideální, nástup jara byl pozdní, rašení bylo zpožděné o 14 až 20 dní. Červen a červenec nám zamíchal kartami. Zatímco v červnu se zdálo, že réva nebude mít žádnou ztrátu, v červenci to bylo už jiné. Červenec byl hodně deštivý a studený, to samé srpen," řekl Rudolfský.

Vinaři v Kuksu hospodaří na vinici v labském údolí na strmé jižní stráni od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazeny keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy Tramínu bílého nazývaného Brynč. V současnosti mají ve vinohradu 3500 sazenic, převažují bílé odrůdy. Vinné keře vinaři v Kuksu pěstují archaickým způsobem, takzvaně na hlavu, to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky šumivé víno, vinice, Kuks, šampaňské, sekt, víno, Královéhradecký kraj, Česko, Kutná Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o šumivé víno z Kuksu je velký, letos bude asi tisíc lahví  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.