Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Luční boudě zaznamenali extrémně silný déšť

Na stanici Luční bouda v Krkonoších meteorologové zaznamenali dnes nad ránem extrémně vydatný déšť. Za posledních šest hodin tam napršelo víc než 50 litrů vody na metr čtvereční. Mírně také stouply hladiny řek.

„Během noci pršelo intenzivněji na návětří Krkonoš, kde spadlo místy kolem 60 mm srážek. Extrémní srážkový úhrn zaznamenala stanice Luční bouda, kde srážkoměr naměřil 100 mm za 24 hodin,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Vlivem silného deště se také mírně zvedly řeky v regionu, dnes dopoledne byla povodňová aktivita Labe na druhém stupni, přičemž nyní místy stagnuje a místy hladina mírně klesá.

Hasiči v souvislosti s extrémním deštěm zvýšený počet zásahů neevidují. „Od půlnoci odstranily naše jednotky v pěti případech padlé stromy z komunikací, a to v okolí Špindlerova Mlýna a Mladých Buků," uvedl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. 

Meteorologové už v pondělí varovali, že hory na severu Čech mohou zasáhnout vydatné deště. Pro okres Trutnov do dnešního rána platilo varování na extrémně vydatný déšť, do poledne pak výstraha na intenzivní srážky s nižším stupněm nebezpečí. Stejná výstraha platila také ve Vrchlabí. Během odpoledne má déšť postupně slábnout, ustat má večer.

Na konci srpna i začátku září bude v Česku dál chladno

Na konci srpna i začátku září bude v Česku dále chladno. Do konce prázdnin se teploty dostanou maximálně na úroveň kolem 20 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé...

Na zítřek meteorologové hlásí už polojasno a večer přibývání oblačnosti, nejvyšší teploty mají vystoupat na 17 až 20 stupňů Celsia.

Při deštích by měli být opatrní zejména řidiči. Na některých místech by voda při silných srážkách mohla téct přes silnice, hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luční bouda | Zdroj ČTK, ČHMÚ

Štítky silný déšť, Luční bouda, meteorologové, řeky, Krkonoše, počasí, Český hydrometeorologický ústav, Hasičský záchranný sbor, Labe, Česko, Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Luční boudě zaznamenali extrémně silný déšť  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.