Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové získala z Plzně samce pro obnovu chovu žiraf

Safari Park Dvůr Králové nad Labem získal v minulých dnech z plzeňské zoo chovného samce žirafy Rothschildovy. Měl by pomoci přivést na svět další potomky těchto žiraf. Dvorská zoo zatím chovného hřebce neměla, poslední mládě se narodilo v roce 2016. Safari park patří k nejúspěšnějším chovatelům žiraf na světě.

Samec žirafy Rothschildovy Bořek se narodil v roce 2008 v Zoo Praha. V Plzni žil od roku 2010, kdy plzeňská zoo začala v rámci záchranného programu žiraf chovat takzvanou mládeneckou skupinu žirafích samců. Hřebci z ní jsou v rezervě pro případné uvolněné místo v chovném stádě v jiné zoo. Dvorský safari park i se samcem Bořkem nyní chová 14 žiraf Rothschildových.

V příštích dnech bude samec vypuštěn do velkého výběhu. Ten bude sdílet se stádem samic.

Dvorská zoo chová také 11 žiraf síťovaných. Jejich stádo letos na jaře rozšířil tříletý samec z dánské zoo v Odense. I on by měl pomoci obnovit dvorský chov žiraf síťovaných, který zoo v minulých letech cíleně utlumila. Díky dřívějším velkým úspěchům dvorských chovatelů totiž mají dvorské žirafy síťované v evropském chovu velké množství příbuzných a hledání vhodného samce bylo složité.

Základy úspěšného chovu žiraf položil transporty zvířat z Afriky v 70. letech minulého století tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. Od té doby se v zoo narodilo 267 mláďat, včetně prvního v tehdejším Československu.

Chov žiraf v zajetí nabývá podle dvorských zoologů v posledních letech na větší důležitosti než kdy dřív. Mezi lety 1985 a 2015 klesl počet žiraf na světě ze 155.000 asi na 95 .000. V některých oblastech pokles činil až 95 procent.

Důvodem úbytku žiraf je přeměna přirozeného prostředí, ubývání míst k pastvě, pytláctví a války. Až do sčítání žiraf v roce 2015 nebyly žirafy předmětem většího zájmu ochránců. Pro jejich rychlé mizení se následně vžilo označení tiché vymírání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto safaripark.cz

Štítky ČR, příroda, žirafy, zoo, Dvůr Králové nad Labem, žirafa, ZOO Dvůr Králové, Plzeň, ZOO Praha, Josef Vágner, Odense

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr Králové získala z Plzně samce pro obnovu chovu žiraf  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.