Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce pěší zóny v Trutnově finišuje, nová část města připomíná bývalé hradby

V Trutnově v těchto dnech finišuje velká rekonstrukce pěší zóny, která začala vloni v červenci. Kromě nového vzhledu si místní musí zvykat hlavně na výrazné změny v systému dopravy. Cílem má být bezpečnější prostor pro chodce a cyklisty, který navíc připomíná historii města.

Mnoho místních si při procházce novou pěší zónou v Trutnově pokládá otázku, proč je část dlažby světlá a část tmavá. „Jedna tmavá část znázorňuje městské hradby a druhá tmavá část most, protože místem dřív protékal náhon a bez mostu by tehdejší obyvatelé nemohli projít. Takže je to vlastně taková reminiscence na zdejší minulost,“ vysvětluje starosta města Ivan Adamec (ODS). V místech dnešní pěší zóny totiž do poloviny 19. století stávala tzv. střední brána, která byla součástí středověkého opevnění města. 

Od začátku rekonstrukce město muselo i přes dopravní omezení často řešit problém s neukázněnými řidiči, kteří do prostoru pěší zóny vjížděli a parkovali tu. To už je ale od začátku července minulostí, protože vjezd na pěší zónu je pouze v omezeném režimu. Nově sem může vjet pouze zásobování, vozidla dopravní obsluhy, které mají méně než čtyři tuny, nebo vozidla s povolením Městského úřadu Trutnov.

„Věřím, že si občané brzy zvyknou a tyto změny ocení. Cílem je, aby v exponované době pěší zóna sloužila hlavně chodcům a cyklistům, aniž by je rušila a ohrožovala projíždějící motorová vozidla,“ vysvětluje Tomáš Hendrych (Piráti a nezávislí Trutnov), místostarosta města.

Dlouho očekávaná rekonstrukce přinesla nový povrch, nové veřejné osvětlení, lavičky nebo odpadkové koše. Obnovený byl i vodní prvek. Město do proměny svého centra investovalo 44 milionů korun. „Nová dlažba už je položená, na jaře se zasadily stromy podél celé zóny, postupně přibývá nový mobiliář a brzy spustíme vodní prvek na Svatojanském náměstí. Chceme, aby se zrekonstruovaná pěší zóna stala příjemným místem pro trávení času a setkávání lidí,“ dodává starosta.

Vedení města se také často setkává s dotazy, proč se společně s pěší zónou nezrekonstruovala také sousední městská tržnice. „Všechno má svůj čas, nedovedu si představit, že bychom rozbourali celý střed města. Vždycky se najde něco, co je potřeba opravit dále, mohli bychom se stejně tak ptát, proč se také neudělalo Malé náměstí nebo Nábřeží Václava Havla,“ argumentuje Adamec.  

Slavnostní otevření zrekonstruované pěší zóny vedení města plánuje až na začátek září, kdy se ve městě koná tradiční Trutnovský jarmark.

Ohodnoť článek

Foto Renáta Tommová

Štítky Trutnov, pěší zóna, rekonstrukce, historie, omezení, hradby, Ivan Adamec, ODS, Václav Havel, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce pěší zóny v Trutnově finišuje, nová část města připomíná bývalé hradby  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.