Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár u Sněžného likvidovalo 20 jednotek hasičů, pomáhali i kolegové z Polska

Dvacet jednotek hasičů včera odpoledne zasahovalo u požáru lesa ve Sněžném v Orlických horách. Vyžádána byla i přeshraniční spolupráce dvou jednotek z Polska. Na místě byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Na stejném místě přitom hasiči zasahovali i minulý týden.

Požár po těžbě dřeva se po půl druhé odpoledne rozhořel ve strmém svahu na ploše zhruba dvě stě krát tři sta metrů. Plameny zasáhly oblast vzrostlého lesního porostu. „Na místo bylo vysláno postupně celkem dvacet jednotek požární ochrany, z toho byla vyžádána přeshraniční výpomoc dvou jednotek z Polska. Místo zásahu bylo rozděleno na úseky, byla zřízena čerpací stanoviště a k dovedení vody byla natažena dvě několikasetmetrová dopravní vedení,“ popsala Alena Žáková z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Zhruba po hodině hašení se jednotkám podařilo požár lokalizovat, definitivně uhašeno bylo po 17. hodině. Při likvidaci požáru a dopravě materiálu vypomáhaly hasičům dvě čtyřkolky, a to Policie ČR a Horské služby.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hradce Králové, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky. Také byly zalarmovány jednotky dobrovolných hasičů z Třebechovic pod Orebem, Nového Města nad Metují, Nového Hrádku, Náchoda, Velké Jesenice, Slavoňova, Deštného v Orlických horách, Dobrého, Kostelce nad Orlicí, Olešnice v Orlických horách, Solnice, Vamberka, Dobrušky a Bohdašína. Z Polska zasahovaly jednotky Lewin Klodzki a Duszniki Zdrój.

Kvůli lesnímu porostu ve Sněžném přitom hasiči zasahovali už minulý týden. 5. května tu likvidovali několik nedohašených ohnišť po předchozím pálení klestí.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky požár, hasiči, les, Sněžné, Polsko, Orlické hory, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky, Náchod, Dobruška, Královéhradecký kraj, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár u Sněžného likvidovalo 20 jednotek hasičů, pomáhali i kolegové z Polska  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.