Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Práce na novém domově seniorů v Opočně zatím vyšly na 42 milionů

Z budoucího domova pro seniory za zhruba 90 milionů korun bez DPH v areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku je hotová hrubá stavba. S výstavbou se začalo loni na podzim, ukončení stavebních prací je naplánované na březen 2022 a s otevřením domova pro klienty se počítá v září 2022. Zatím bylo prostavěno zhruba 42 milionů korun bez DPH. Investorem je Královéhradecký kraj, domov budou provozovat města Opočno a Dobruška.

Stavba vzniká přestavbou nevyužívaných budov chirurgie a porodnice. Vzniknou nové prostory pro pobytové služby seniorů s kapacitou 47 sociálních lůžek, část lůžek bude určena jednak pro seniory trvalých pobytů, tak i pro nejtěžší stadia Alzheimerovy nemoci.

Podle hejtmanství stavební práce probíhají podle aktualizovaného harmonogramu, který neohrožuje finální termín dokončení stavby.

„Je hotová hrubá stavba. Nyní se například provádí finální hydroizolace střechy, povrchové úpravy chodeb, obkládají se koupelny, řeší se barevnost fasády a pokojů, probíhá výběr interiéru výtahů nebo se zatepluje plášť budovy," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Opočenská nemocnice původně patřila kraji, který ji pro ztrátovost v roce 2010 uzavřel. V roce 2013 kraj nemocnici daroval městu, které pro ni hledalo využití. V roce 2019 se bývalá chirurgie a porodnice vrátily do majetku kraje, který se je rozhodl přebudovat na domov seniorů.

V dalších budovách v areálu působí poliklinika s ordinacemi lékařů, krajská léčebna dlouhodobě nemocných nebo pracoviště klinické biochemie a diagnostiky náchodské krajské nemocnice. Jednu z budov využívá město.

Královéhradecký kraj aktuálně do zvyšování kapacit domovů pro seniory investuje přes půl miliardy korun a další investice chystá. Podle náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martiny Berdychové (Východočeši) kraj investuje do rozšíření nabídky služeb těchto zařízení a péče o klienty se zdravotním postižením z důvodu stárnutí populace a také kvůli narůstu počtu seniorů i lidí, kteří jsou na péči druhých závislí.

„Celkem v následujících letech plánujeme investice ve výši 2,3 miliardy korun, přičemž z prostředků kraje vynaložíme zhruba 1,2 miliardy korun. Využijeme také další finanční zdroje jak z ministerských programů, tak z evropských fondů," uvedla Berdychová.

Kraj chce při tom podle ní úzce spolupracovat se starosty a zapojovat investiční prostředky jednotlivých obcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Opočno, domov, nemocnice, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Dobruška, Martina Berdychová, Léčebna dlouhodobě nemocných, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na novém domově seniorů v Opočně zatím vyšly na 42 milionů  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.