Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Adršpašské skály od zítřka spouští online prodej vstupenek

Fronty ve skalách a auta divoce parkující všude na silnici v Adršpachu – to má být od zítřka minulostí díky novému online systému vstupenek, který Adršpašské skály spouští. Nadále bude možné si koupit i vstupenku na místě, ale může se stát, že bude kapacita plná a návštěvníci se do skal bez rezervace nedostanou.

Od zítřka Adršpašské skály spouští nové webové stránky, na kterých si návštěvníci budou moci koupit vstupenku na prohlídkový okruh i vjezd na parkoviště. Novinka má pomoci s regulací návštěvnosti a dopravy. Klasické vstupenky a parkovné bude možné zakoupit i na místě, ale návštěvníci riskují, že vstup bude vyprodaný a parkoviště plná. To u online nákupu nehrozí.

Adršpašské skály se v minulých letech potýkaly s obrovskými návaly turistů, které pak místo poklidné procházky přírodou čekaly fronty ve skalách, u toalet, u občerstvení i na vstup do skal. Obec pravidelně během hlavní turistické sezony řešila přeplněná parkoviště a auta parkující na loukách nebo v silnici. Policisté v hlavní sezoně museli kvůli náporu polských turistů často uzavírat i silnici od hraničního přechodu do Zdoňova.

Díky online vstupenkám se turisté rozprostřou a přírodní památka nebude muset čelit takovému nátlaku. „Díky rezervačnímu systému dosáhneme rovnoměrného rozložení návštěvnosti do celého dne. Očekáváme, že zavedení rezervačního systému naši hosté uvítají, protože místo čekání na odbavení na parkovišti či u poklady budou mít více času na prohlídku unikátního přírodního prostředí. Na chodnících, lávkách a schodech okruhu se jich bude v daný okamžik pohybovat méně, a to jim umožní vychutnat si atmosféru soutěsek skalního města v národní přírodní rezervaci a v klidu tipovat, který ze skalních monumentů je Džbán či Cukrovarnický komín a dosyta se pokochat výhledem na Milence," říká Kateřina Menšíková z Technických služeb Adršpach.

V rezervačním systému si návštěvníci zvolí datum a čas návštěvy skal. Pokud si například návštěvník koupí vstupenku na 8. hodinu, bude moci do skal vejít během hodinového intervalu od 8 do 9 hodin. Jakmile pak vstoupí na prohlídkový okruh, nebude už limitován časem. Online vstupenky se netýkají plavby po jezírku, vstupenku na plavbu si návštěvníci budou kupovat přímo pod nástupem na lodičky.

Každá vstupenka bude obsahovat speciální QR kód, který návštěvníky pustí na parkoviště i do skal. Teplických skal se novinka zatím netýká.

Do Adršpašských skal aktuálně mohou pouze místní, od 21. března až na výjimky vláda zakázala pohyb mezi okresy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Adršpašské skály Infocentrum

Štítky Adršpach, skály, fronty, rezervace, vstupenky, online, skála, vstupenka, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adršpašské skály od zítřka spouští online prodej vstupenek  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.