Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Náchodským starostou se stal už počtvrté Jan Birke

Starostou v devatenáctitisícovém Náchodě se dnes stal opět sociální demokrat Jan Birke, který byl v komunálních volbách lídrem jasně vítězného uskupení nazvaného Jan Birke pro Náchod. Birke je starostou od roku 2010. Ve funkci prvního místostarosty bude pokračovat sociální demokrat Jan Čtvrtečka (Jan Birke pro Náchod) a druhým místostarostou byl opět zvolen také František Majer (ODS, STAN, Východočeši). Novým místostarostou je Milan Vik (Patrioti Náchoda). Majer, který je členem hnutí STAN a Vik budou neuvolněnými, tedy ne plně placenými místostarosty. Ustavující zastupitelstvo se dnes konalo ve velkém sále Městského divadla Dr. J. Čížka.

Birke byl dnes zvolen drtivou většinou zastupitelů, z 26 přítomných ho volilo 24, tedy včetně většiny opozice. Jeden zastupitel byl řádně omluven. "Děkuji za důvěru, která my byla v tajné volbě vyjádřena. Mou prioritou v následujícím volebním období bude zahájení stavby obchvatu Náchoda, zahájení výstavby lázní, výstavby bytů v areálu Tepny a stavba tenisové haly a loutkového divadla. Chci město řídit stejně odpovědně jako doposud, a to společně s kolegy, kterým věřím a mohu se na ně spolehnout," uvedl Jan Birke.

V Náchodě povládne uskupení Jan Birke pro Náchod sdružující sociální demokraty a nezávislé kandidáty v koalici s koalicí ODS, STAN, Východočeši a Patrioty Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má trojkoalice 17 hlasů. V opozici budou Piráti, TOP 09, Zelení, kteří vystupují pod značkou Za moderní Náchod s úctou k tradicím, dále hnutí ANO, SPD a KDU-ČSL.

V devítičlenné radě má uskupení Jan Birke pro Náchod šest míst, koalice ODS, STAN, Východočeši dvě a Patrioti Náchoda jeden mandátů. V radě usednout také neuvolnění radní občanský demokrat Jan Falta (ODS, STAN, Východočeši), nezávislá kandidátka Lenka Hronková (Jan Birke pro Náchod), nezávislá kandidátka Edita Nováková (Jan Birke pro Náchod, nezávislý kandidát Tomáš Magnusek (Jan Birke pro Náchod) a sociální demokrat Martin Tesař (Jan Birke pro Náchod).

Kandidátka Jan Birke pro Náchod získala v letošních komunálních volbách 12 mandátů v zastupitelstvu, druhé skončilo ANO se čtyřmi mandáty a třetí Piráti, TOP 09, Zelení budou mít tři zastupitele. Čtvrtí ODS, STAN, Východočeši získali tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Patrioti Náchoda. Šestá je KDU-ČSL se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD s jedním zastupitelem.

Na koalici se po volbách před čtyřmi lety dohodla vítězná ČSSD s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu měla čtyřkoalice 19 hlasů. Funkci starosty obhájil Birke (ČSSD). Sociální demokraté ve volbách v roce 2018 získali v náchodském zastupitelstvu 11 křesel, koalice ODS a STAN měla tři mandáty, tři křesla získali i lidovci. Patrioti města Náchoda měli dva mandáty. V opozici skončilo hnutí ANO s pěti mandáty a uskupení Pirátů a Zelených se třemi mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Birke

Štítky ČR, správa, Náchod, Jan Birke, Starostové a nezávislí, ODS, sociální demokracie, František Majer, koalice, Jan Čtvrtečka, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodským starostou se stal už počtvrté Jan Birke  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.